Eğitim-Bir-Sen Sinop Şube Başkanı Mustafa Aslan, "Osmanlı Türkçesinin Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olarak okutulması, ortaokullarda 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik dersinin konulması gibi önemli kararlar alınmıştır. Şûrada alınan bu kararlar başta olmak üzere, tüm kararlar hayata geçirilmelidir" dedi.

Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen Sinop Şube Başkanı Mustafa Aslan, yarıyıl tatili nedeniyle değerlendirme açıklaması yaptı. Açıklamasında 2014-2015 yılında azı mağduriyetler dışında eğitim konusunda büyük çaplı sıkıntıların yaşanmadığını belirten Mustafa Aslan; "2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğretmen ihtiyacına binaen yaşanan mağduriyetlerle bazı eğitim kurumlarında öğretmen ve yöneticilere karşı uygulanan şiddet, öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değişikliği, yönetici görevlendirmelerinde yaşanan bazı olumsuzlukların dışında çok ciddi sorunların yaşanmadığı gözlenmiştir. Bu dönemde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 19. Milli Eğitim Şûrası’nda önemli bazı kararlar alınmıştır. Söz konusu kararlar acilen uygulanmalıdır" dedi. 

Şura kararları hayata geçirilmeli
Şûra kararlarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan; "2010 yılında yapılan 18. Milli Eğitim Şûrası’nda sendikamızın teklifleri doğrultusunda yeni eğitim sistemine geçiş, Milli Güvenlik Dersi’nin kaldırılması, Kur’an-ı Kerim, Siyer ve Temel Dini Bilgiler derslerinin müfredata girmesi gibi önemli kararlar alınmış ve kısa sürede yapılan düzenlemelerle hayata geçirilmişti. 19. Milli Eğitim Şûrası’nda, 'Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri', 'Öğretmen Niteliğinin Artırılması', 'Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Artırılması' ve 'Okul Güvenliği' konularında; alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ortaokulda hafızlık eğitimi alacak öğrenciler için ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması ve ara verilen sürelerde öğrencilere dışarıdan sınav hakkı verilmesi, değerler eğitimine öğretim programlarında etkin bir şekilde sarmallık anlayışla yer verilmesi, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, öğretmenlere 4 yıla bir yıpranma payı verilmesi,
Osmanlı Türkçesinin Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olarak okutulması, ortaokullarda 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik dersinin konulması gibi önemli kararlar alınmıştır. Şûrada alınan bu kararlar başta olmak üzere, tüm kararlar hayata geçirilmelidir" diye konuştu. 

Öğretmen Nöbet Görevleri Ücretlendirilmelidir 
Öğretmen nöbet görevleri konusuna da değinin Mustafa Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü; "Kamu kurumlarında yapılan her nöbet görevinin bir karşılığı bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin bir karşılığının olmamasının izah edilecek bir tarafı yoktur. 2012-2013 yılı toplu sözleşme masasına da taşıdığımız, ‘Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için 4 saat ek ders ücreti ödenir’ şeklindeki haklı talebimiz karşılanmalıdır. 15 bin atama değil 100 bin öğretmen ataması yapılmalıdır. Müfredatta temel değişikliklere ihtiyaç var. Ek ders esaslarındaki eşitsizlik giderilmeli, ders ücretleri artırılmalıdır. MEB sınav ücretlerinde adaleti sağlamalıdır. Okulların bütçe sorununa çözüm getirilmelidir. Memurlara kılık kıyafet dayatma uygulaması sona erdirilmelidir. Kariyer basamakları sorunu çözülmelidir. Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği bir an evvel yayınlanmalıdır. Binlerce öğretmenin mağduriyeti hâlâ sürmektedir. Öğretmenlerin sağlık ve eş özrüne bağlı sorunlarının giderilmesi için il ve ilçe emri uygulaması getirilerek, mağduriyetler bir an evvel giderilmelidir. Öğretmen atama ve yer değişikliği yönetmeliği ile eşi kamu kurum ve kuruluşları dışında 31.5.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinin (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan; son iki yıllık süre zarfında en az 360 gün sigortalı hizmeti süresinin 3 yıla çıkarılmasını kabul etmek mümkün değildir. Bu konuda açmış olduğumuz davanın lehimize sonuçlanacağını ümit ediyoruz.
 
Karma Eğitim Mecburiyeti 
Avrupa’da sorgulanan ve bilimsel araştırma sonuçlarıyla da yüzyılın pedagojik yanlışı olarak nitelendirilen karma eğitim mecburiyetine son verilmelidir. 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu’nda yer alan, “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır’ ibaresi değiştirilmeli, karma eğitim dayatması yerine, demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılmalıdır.  
 
Tatil İyi Değerlendirilmelidir 
Başarılı olmak için aylardır ter döken öğrenciler 15 günlük ara tatili iyi değerlendirmeli, hem dinlenmeli hem de eksik oldukları alanlarla ilgili çalışmalar yapmalı, en önemlisi de fırsat buldukça bol bol kitap okumalıdır. Karnelerin öğrencilerin şahsında aynı zamanda veliye de verildiği gerçeği unutulmalı ve karne dolayısıyla öğrencilere hiçbir şekilde baskı yapılmamalıdır. Başta öğretmenler olmak üzere, bütün eğitim çalışanlarını emeklerinden dolayı tebrik ediyor, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine sorunsuz başlamak için, mevcut sorunların acilen çözülmesi gerektiğinin altını bir kere daha çiziyoruz"
Editör: Vitrin Haber