Suriye’ye yönelik müdahalenin en erken Perşembe günü başlayacağı belirtildi. Öte yandan Beyaz Saray'da konuyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Amerikan NBC News kanalı, ABD'li yetkililere dayandırarak hazırladıklarını belirttikleri haberde Suriye'ye üç gün sürecek askeri müdahalenin en erken Perşembe günü başlayabileceğini duyurdu.

Kaynaklarına dayanarak Suriye'ye yönelik füze saldırısının "en erken Perşembe" günü düzenlenebileceğini belirten kanal, "üç gün sürecek sınırlı operasyonun" Suriye lideri Beşar Esad'a mesaj verme amacı taşıdığının amaçlandığının altını çizdi.

BEYAZ SARAY'DAN YENİ AÇIKLAMA
Carney, günlük basın toplantısında Suriye'ye yönelik olası askeri operasyonla ilgili soruları yanıtladı.

Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yönelik nasıl bir yanıt  verileceği noktasında henüz bir karara varmadıklarını belirten Carney, ABD  Başkanı Barack Obama'nın seçenekleri gözden geçirmeye devam ettiğini ve kararını  verdiği zaman açıklama yapacağını bildirdi.

Carney, seçeneklerin sadece askeri bir yanıt şeklinde mi olduğu yoksa  yaptırım gibi seçenekleri de kapsayıp kapsamadığına yönelik soru üzerine, askeri  opsiyonlar dahil her seçeneğin masada olduğunu ama seçeneklerin sadece askeri  opsiyonlarla sınırlı tutulmadığını belirtti.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının inkar edilemez bir gerçek  olduğunu ifade eden Carney, "Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair hiçbir  şüphe yok. Bunların Esed rejimi tarafından kullanılmadığına dair çok az şüphe var  ve konuya mantıklı açıdan yaklaşanlar için de hiçbir süphe olmamalı ki Suriye  rejimi 21 Ağustos'taki kimyasal silah kullanımından sorumludur. Bu çatışmada  Suriye rejiminin kimyasal silah kullanıldığına dair yüksek derecede güvene  sahibiz" diye konuştu.    Carney, burada Obama ve ekibinin üzerinde durduğu sorunun, kimyasal  silah kullanılıp kullanılmadığı veya rejimin bundan sorumlu olup olmadığı değil,  uluslararası normların açık ihlaline uygun yanıtın ne olacağı olduğunu kaydetti.

KİMYASAL SİLAH KULLANIMI HAKKINDA
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, kimyasal silah kullanımının  uluslararası normların açık ihlali anlamına geldiğini söyledi.    Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'nu 150'den fazla ülkenin imzalayarak  kimyasal silah kullanımının uluslararası normların açık ihlali olduğunu açıkça  belirttiğini hatırlatan Carney, Suriye rejiminin bu ihlaline yanıt vermenin ABD  ve uluslararası toplumun kesinlikle ulusal güvenlik çıkarına olduğunu ifade etti.    Carney, "Bu görmezden gelinemez, uluslararası normların açık  ihlalidir, kabul edilemez, cevap verilmelidir. Cevap verilmemesi kimyasal  silahların daha fazla kullanılmasına davetiye çıkaracaktır ve uluslararası  standartları yok edecektir" ifadesini kullandı.

'VURULACAK HEDEFLER LİSTESİ' SUNULDU 

Suriyeli muhaliflerin, Batılı müttefiklerine Suriye'de vurulacak hedefler listesi sunduğu belirtilirken, Batılı güçler muhalefete, "Suriye'nin birkaç gün içerisinde vurulmasına hazır olun" dedi

SUK'a, askeri müdahalenin "rejimin bir daha kimyasal silah kullanmasını engellemek için" yapılacağını söyleyen temsilciler, Cenevre için hazırlıkların da sürdüğünü kaydetti.

Toplantıda, muhaliflerin ise askeri müdahale için Suriye içinde hedef listesi sunduğu belirtildi.Hagel: Obama emir verirse ABD kuvvetleri

"VURMAYA HAZIRIZ"

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD silahlı kuvvetlerinin Devlet Başkanı Obama’nın emir verdiği taktirde Suriye'yi vurmaya hazır olduğunu söyledi.

Güneydoğu Asya ülkesi Bruney’e ziyareti esnasında BBC'ye konuşan Savunma Bakanı, Amerikan hava kuvvetleri ile birlikte deniz kuvvetlerinin, Doğu Akdeniz’de Suriye’deki hedefleri vurabilecek yakınlıkta 4 muhribinin konuşlandığını açıkladı.

Hagel, Amerikan istihbarat ajanlarının geçen hafta Şam’ın banliyösünde sivillere yönelik yapılan saldırının Esad rejimi tarafından gerçekleştirildiğini netleştireceklerini de bildirdi.

 MUALLİM: "SURİYE'YE MÜDAHALE İSRAİL'İN İŞİNE YARAR"

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim: "Suriye'ye yapılacak bir askeri operasyon sadece İsrail'in işine yarayacaktır"

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim "BM denetçilerine silahlı grupların kontrolündeki bölgeden ateş açıldı" dedi. Muallim başkent Şam'da düzenlediği basın toplantısında, kimyasal silah kullandıkları iddiasını yalanladı ve Birleşmiş Milletler (BM) operasyonunun Suriye halkının maneviyatını zayıflatmak amacına matuf olarak planlandığını, böyle bir saldırının sadece İsrail'in işine yarayacağını söyledi.

milliyet