ABD'nin Teksas eyaletinde 14 yaşındaki Ahmet Muhammed adlı Müslüman lise öğrencisi, evinde yaptığı ve öğretmenine göstermek için okula götürdüğü saatin bomba sanılması üzerine gözaltına alındı.

BBC'nin haberine göre, Teksas'ın Irving kentindeki MacArthur Lisesi'nde öğrenim gören Muhammed, yaptığı saati fen öğretmenine göstermek için okula götürdü.

Haberde, başka bir öğretmenin saati bomba sanarak okul idaresine haber vermesi üzerine Muhammed'in, okula gelen polisler tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Muhammed, yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, mekanik ve fen bilimlerini sevdiğini, amacının öğretmenlerine neler yapabileceğini göstermek olduğunu söyledi.

Muhammed, fen öğretmeninin saati görünce beğendiğini ancak diğer öğretmenlere göstermemesi tavsiyesinde bulunduğunu ifade ederek saatin alarmının başka bir derste çaldığını, bu derse giren öğretmenin de saati bombaya benzettiğini belirtti. Muhammed, okula çağrılan dört polis tarafından sorgulandığını anlattı. Okul idaresinin, Muhammed'e üç gün uzaklaştırma cezası verdiği kaydedildi.

Sudan asıllı çocuğun babası Muhammed el Hasan Muhammed, oğlunun Müslüman kimliği sebebiyle gözaltına alınmış olabileceğinden duyduğu endişeyi dile getirerek insanlık için güzel şeyler icat etmek isteyen evladının, adının Muhammed olması ve 11 Eylül saldırılarının etkisi nedeniyle kötü muameleye maruz kaldığını düşündüğünü söyledi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) olayı soruşturduklarını, babanın şüphelerinin doğru olabileceğini ifade etti. "Adı Ahmet Muhammed olmasaydı kendisinden şüphe bile duyulmazdı" diyen CAIR'in yerel yetkilisi Ali Salim, heyecanlı ve parlak bir öğrencinin, yaptığı bir şeyi öğretmenleriyle paylaşmak istediğini belirtti.

Polis sözcüsü James McLellan, Muhammed'in sorgu sırasında sadece bir saat yaptığını söylediğini, öte yandan "saatin ne işe yarayacağı konusunda kapsamlı bir açıklamada" bulunamadığını savundu.

Çalışanlar ve öğrencilerinden şüpheli bir davranış ya da nesne gördüklerinde bunu idareye bildirmelerini isteyen okul yönetimi ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Lise öğrencisi çocuğun sorgulanması sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı.

Obama'dan Ahmet Muhammed'e destek 

Öte yandan 3 gün okuldan uzaklaştırılan lise öğrencisi Ahmet Muhammed, ABD Başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray'a davet edildi. 

Teksas'ın Dallas kentinde 14 yaşındaki Müslüman öğrenci Muhammed'in evinde yaptığı ve öğretmenine göstermek için okula götürdüğü saatin bomba sanılması yüzünden kelepçelenerek gözaltına alınması ve 3 gün okuldan uzaklaştırılması, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Olayla ilgili haberlerin ardından, Ahmed Muhammed'le dayanışma mesajları Twitter'da ön sıralara çıkarken, "#IStandwithAhmed" (Ahmed'in yanındayım) etiketi kullanıldı.

Hillary Clinton Twitter'dan destek açıklaması

Olay, ABD Başkanı Barack Obama ile Demokrat Parti'nin 2016 Başkan aday adaylarından Hillary Clinton'ın da tepkisini çekti. Öğrenciyle ilgili haberlerin sosyal medyada geniş yer bulmasından sonra, Hillary Clinton ve seçim kampanyası ekibi Muhammed'i destekleyen Twitter mesajları attı. Hillary Clinton, Twitter hesabı üzerinden attığı mesajında, "Varsayımlar ve korku bizi güvenli yapmıyor. Ahmed, meraklı olmaya ve inşa etmeye devam et" ifadelerini kullandı.

Olaya kayıtsız kalmayan Başkan Obama da attığı Twitter mesajında Ahmed'i Beyaz Saray'a davet etti. Obama mesajında, "Çok iyi saat, Ahmed. Beyaz Saray'a getirmek ister misin?" diye yazdı. 

Facebook'a davet aldı

Öte yandan Ahmed, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in de desteğini aldı. Zuckerberg, genç öğrenciyi Facebook'a davet etti.

Polis sorgusunun ardından okuldan üç günlüğüne uzaklaştırılan genç öğrenci Muhammed'le ilgili gelişmeleri, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin (CAIR) bölge temsilciliği de yakından takip ediyor.

AA