Malezya uçağının Pekin’e giderken kaybolmasıyla başlayan arama çalışmaları, okyanus dibini aramak için kullanılan mini denizaltının yetersiz kalmasıyla yarım kaldı.

Malezya Hava Yollarının MH370 sefer sayılı uçağının 8 Mart tarihinde Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken kaybolmasıyla başlayan arama çalışmaları, okyanus dibini aramak için kullanılan mini denizaltının yetersiz kalmasıyla yarım kaldı.
Hint Okyanusu’nun derinliklerinde başlayan arama çalışmaları, Bluefin-21 isimli insansız mini deniz altının inebileceği maksimum derinliğe ulaşması sebebiyle kayıp uçak hakkında hiçbir delil bulunamadan çalışmalar bitirildi. Avustralyalı yetkililer, “Bluefin-21, 4 bin 500 metrelik maksimum derinlik sınırına indi, içerisindeki güvenlik sistemi yüzünden otomatik olarak yüzeye geri çıktı” dedi.

Gün içerisinde ikinci bir sonar tarama yaptıklarını belirten arama ekibi şu ana kadar bir sonuca ulaşamadıklarını, ellerindeki bilgileri hâla incelediklerini söyledi. Çalışmalar için daha derine dalabilecek bir cihaz arayan ekip yeterli özellikleri olan bir araç henüz bulamadı. Sidney Üniversitesi denizaltı robotikleri Profesörü Stefan Willams, şunları söyledi: “Arama yapılan bölgenin zemini beklenilenden daha derin olabilir, bu bölgelerde somut bir delil bulmak zor olacaktır.”

2 AY SÜREBİLİR

Amerikan donanmasının destek verdiği arama çalışmalarıyla alakalı bölgenin tamamını taramanın 1,5 ila 2 ay arasında sürebileceği kaydedildi. Arama çalışmalarının yürütüldüğü bölge uydudan alınan bilgi ve uçakta bulunan kara kutunun gönderdiği elektronik sinyallerin yakalanabilmesi sonucunda belirlenmişti. Yetkililer tarafından uçağın kara kutusunun çok uzun süredir bulunamamasından ötürü bataryasındaki enerjinin bitmiş olabileceği söyleniyor.

Uçağın kaybolmasından bu yana 39 gün geçmesine ve birçok ülkenin desteklediği arama çalışmalarına rağmen hâla bir kalıntıya ulaşılamadı.

İHA