Hafta sonu Karadeniz’de seyreden The USS Donald Cook adlı Amerikan savaş gemisine düşük irtifada yakın geçişler yapan Rus jeti gerginlik yaşattı.

Pentagon’un yaptığı açıklamada olay için “kışkırtıcı ve amatörce” denildi.

ABD savaş gemisi Nisan ayının 10’unda Doğu Avrupalı NATO üyesi müttefiklerine Rusya’nın hareketlerine karşı kaygı duyduklarını göstermek amacı ile gönderilmişti.

Pentagon sözcüsü “Nisan 12 tarihinde bir Rus SU-24 model Jet ile birçok yakın mesafe ve düşük irtifa geçişler yapıldı. Rus jeti, The USS Donald Cook adlı savaş gemisi tarafından yapılan ihtarlara cevap vermedi. Olay 90 dakika sonra sona erdi.” dedi. Sözcü açıklamalarına “ Bu kışkırtıcı ve amatörce bir olay, Rusya’nın davranışı uluslararası protokollere ve yapılan anlaşmalara uymuyor” sözlerine ekledi.

Rus jeti bazı geçişleri sırasında Amerikan savaş gemisine 1000 metreye kadar yaklaştığı söylendi. Pentagon sözcüsü uçak için “silahsız görünüyordu” dedi. Uçağın metrelerce yükselip sonra suyu sıyıracak kadar alçaldığını açıklayan yetkililer Donald Cook savaş gemisinin güvertesinin üstünden geçmediğini de sözlerine ekledi.

İkinci bir Rus SU-24 model uçağında bölgede olduğu belirtilirken ikinci uçağın olaylara karışmadığı açıklamalara eklendi. Pentagon sözcüsü “The Donald Cook kendini 2 tane SU-24’e karşı savunabilecek güçte, olaylar sırasında hiçbir tehdit hissetmedik. Bu sadece Rusya’nın yaptığı bir kışkırtma hareketiydi. Rusya’nın profesyonel olmayan bir davranış sergilediğini Ukrayna’da konusunda uluslararası normları bozması sayesinde görmüştük.

The USS Donald Cook’un üzerinde savaş uçağı yok ama torpido ve güdümlü Tomahawk füzelerinden oluşan çok miktarda mühimmat ve silah gücü bulunduruyor.