2 yıllık bir yüksekokul okuduktan sonra 4 yıllık bir bölüme geçiş yapabilir miyim?

Evet geçiş yapmanız mümkün. Ancak bu geçişi yapabilmek için yine ÖSYM’nin yapacağı Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmek gerekir. Ayrıca DGS’ye giren her aday kendi alanının devamı niteliğindeki lisans programlarını tercih edebilir.

Bu yıl tercih yaptım, gelecek yıl puanım kesilir mi?

Tercih yapıldığı için puan kesilmez. Yaptığı tercih sonucu bir yer kazanırsa kayıt yaptırmasa bile bir sonraki yıl puanı kesilir. Bundan dolayı öğrenci gitmek istemediği bölüm yazmamalıdır.

Meslek lisesi öğrencileri YGS’ye girmemişlerse veya girip 140 puan barajını aşamamışlarsa sınavsız geçişten yararlanılabilir mi?

2013 YGS’ye başvurmuş olan Meslek liseli adaylar, sınavda başarısız olsalar veya sınava girmeseler bile kendi alanlarındaki sınavsız geçiş programlarından tercih yapabileceklerdir.

LYS puanı ile öğrenci alan bir bölüme yerleştirilirsem, aynı yıl özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden bölümlere de başvurabilir miyim?

Evet başvurabilirsiniz. 2013 ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilen bir aday, eğer isterse aynı yıl yetenek gerektiren programlara da başvurabilir. İkisini de kazanırsa istediğine başvurabilir, ikisi birbirinden farklı sınavlardır. Aynı şekilde herhangi bir yükseköğretim programına başvuran adaylar Polis Akademisine de başvurabilir. Bunlardan çok azı %2 gibi aynı anda ikisinde de okunmasına müsaade edildi. Polis Akademisi ile Ankara Hukuğu aynı anda okuyan örneği şuanda mevcuttur.

2013 yılında bir bölüm kazandım, ancak liseden mezun olamadığım için kayıt yaptıramadım. Gelecek yıl sınava başvurduğumda puanımda bir düşme olur mu?

Hayır puanınız düşmez. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan bir öğrencinin puanının düşmesi için bir ortaöğretim kurumundan mezun olması şarttır. Şayet mezun olmamışsa, gelecek yıl sınava başvurduğunda puanında bir düşme söz konusu olmayacaktır.