Sinop Üniversitesinde Kutlu Doğum Haftası kapsamında “Hz. Peygamber ve İnsan Eğitimi” konulu panel düzenlendi. 

Moderatörlüğünü 22. Dönem Sinop Milletvekili ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fak. Emekli. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı’nın yaptığı panele Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Rektör Yrd. Prof. Dr. İsmet Berber, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, Sinop Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Haşim Murat Öztürk,  İlahiyat Fak. Dekanı Prof. Dr. Nihat Dalgın, idari, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Abdurrahman Dodurgalı "Peygamberi anmak onun sünnetini yaşamakla olur, yaşamak için de onu tanımak ve öğrenmek gerekir" dedi. Açılış konuşmasının ardından Panele geçildi. Panelistlerden Sinop Üniversitesi İlahiyat Fak. Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Aman “Hz. Peygamberin Yaşantı Yoluyla Öğretim Metodu” konusunda katılımcılara bilgi verdi. Fatih Aman, “Hz. Peygamber (sav) Müslüman toplumun eğitiminde önemli bir rol model olmuştur. Anlatmaktan ziyade yaşantıyı ön plana çıkarmıştır. Müslümanlar olarak günümüzdeki en büyük problemimiz söylem yönüne ağırlık verip yaşantıyı, amelî yönü geri plana atmamızdır” diye konuştu

Diğer bir Panelist Sinop Üniversitesi İlahiyat Fak. Temel İslam Bilimleri Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Faruk Özdemir.ise Hz. Peygamberin Öğütle Eğitim Metodu hakkında konuştu. “Hz. Peygamberi Allah eğitmiştir” diyen Faruk Özdemir; “Allah Resul’ünün insanlara öğüt verirken kullandığı yöntem ve metotların, öğrenme sürecinde bireysel farklılıkları dikkate alan çoklu zekâ teorisine uygun eğitim metotlarıyla birebir örtüşmesinde şaşılacak bir şey yoktur. Zira O’nu Allah eğitmiştir. Hz. Peygamber (sav) bu durumu “Beni Rabbim terbiye etti, eğitti. Ve eğitimimi güzel yaptı” ifadelerine yer verdi. 

Panelde son olarak söz alan Sinop Üniversitesi İlahiyat Fak. İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak, Hz. Muhammed’in vermiş olduğu Evrensel Mesajlara değindi. Barlak, “Bizler, çoğunluğu Müslüman bir toplumda yaşadığımız ve belli İslami prensipleri geleneksel olarak taşıdığımız için peygamber efendimizin evrensel yönünü ve insanlığa getirdiği evrensel mesajları çok fazla idrak edemeyebiliyoruz. Onun tüm insanlığa sunduğu dünya modelinin önemini yeterince algılayamayabiliyoruz. Oysa Sevgili peygamberimizin son peygamber oluşu ve mesajının evrenselliği ona çok çeşitli görevler yüklemiştir. O, birçok konuda insanlığa örnek olmuş, çok uzun olmayan fakat oldukça hareketli geçen hayatı ve bu çok yönlülüğü, yüzyıllarca Müslümanlara rehber olmuştur ve olmaya devam etmektedir” dedi. 
Program sonunda Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı’ya hediye takdim ederken, Protokol üyeleri tarafından da panelistlere çiçek verildi. 
Editör: Vitrin Haber