Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından organize edilen “Model İnsan; Hz. Peygamber” adlı konferans büyük ilgi gördü.  

Kutlu Doğum etkinlikleri Ülkemizin her tarafında büyük bir coşkuyla kutlanmaya başlandı. İlimizde de Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında “Model İnsan; Hz. Peygamber” konulu konferans düzenledi. Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırmalar Merkezi’nde gerçekleştirilen programa katılan misafirler güllerle karşılandı. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Tekin’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Kur’an Tilavetinin ardından Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Dalgın konferansı vermek üzere kürsüye davet edildi. Prof. Dr. Nihat Dalgın yatığı konuşmada İnsanlığın Peygamberimizi tanımaya çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Hz. Muhammed’i anmak, O’nu anlamak, O’nun gibi yaşamak gerektiğini belirten Dalgın, “ Peygamber efendimiz insanlara model olsun diye insanlar arasından seçilmiştir. Bizimde görevlerimizden bir tanesi onu örnek almaktır. Zaten Mevla’mız en güzel şekilde ifade etmiştir; “Allah’a inananlar için Allah Resulü Hz. Muhammed en güzel örnektir” diyor. Bu nedenle kıyamete kadar örnek alınacak insan Peygamber efendimizdir. Şimdi Peygamberimizin neyini örnek alacağız. İlk olarak onun insanlığını örnek alacağız. Onun gibi güzel, medeni insan olabilmek için halkın ve hakkın sevgisine mazhar olmak için peygamber efendimizi örnek almamız gerekiyor” dedi.  

Peygamber Efendimizin Sünnetlerine de değinen Nihat Dalgın, Kur’an’da yok diye sünnet kaynaklı bir hükme itiraz edilemeyeceğini anlattı. Dalgın, “Kur’an’da yok diye sünnet kaynaklı bir hükme itiraz edilemez. Çünkü sünnetin görevlerinden bir tanesi Kur’an’da olmayan konuda hüküm koymaktır. Kur’an da yok diye sahih kaynaklı ise itiraz edilemez. Peygamber efendimiz Kur’an-ı Kerim’deki boşlukları doldurmak anlamında yani hüküm konmamış konuda Allah adına hüküm koyabilir. Bunun altını çizmek istiyorum Peygamber Efendimiz Allah’a rağmen hüküm koyamaz. Allah adına helal kılar, Allah adına haram kılar. Zaten onun elçisidir. Onun maksadını çok iyi biliyor. Biz zannetmeyelim Peygamber Efendimize sadece Kur’an verildi. Kur’an kadar da vahiy verildi. İlham verildi. Ama Kur’an ile çelişiyor ise itiraz edilebilir. Çünkü Peygamberin hükmü Allah’ın hükmü ile çelişmez” şeklinde konuştu. 

Program sonunda konuşmacı Nihat Dalgın’a çiçek takdim eden Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan’da “Kutlu doğum haftası sebebiyle güllerin efendisi sevgili peygamber efendimizi andık. Bu güzel toplantımızda bizleri yalnız bırakmayan ilimizin çok değerli bürokratlarına akademik ve idari personelimize ve sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Konferansa Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, İl Müftüsü Mustafa Erkan, Üniversitenin Akademik ve İdari personeli, Sinop İmam Hatip Lisesi Öğrencileri, Basın Mensupları ve davetliler katıldı. 

Editör: Vitrin Haber