Sinop Müftüsü Mustafa Erkan hicri yılbaşı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Hicri 1436 yılına girdiğimizi belirten Sinop Müftüsü Mustafa Erkan, tüm İslam aleminin hicri yılbaşını kutladı. Her dinin ve her milletin kutsal kabul ettiği, diğer zaman dilimlerinden farklı sayılan kendine özgü belirli gün, gece ve aylar olduğunu ifade eden Erkan yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Muharrem ayı ve hicri yılbaşı da İslâm tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Peygamber Efendimiz (SAV)'in Mekke'den Medine'ye hicreti esas alınarak Hz. Ömer (RA) tarafından Hicri Takvim uygulaması başlatılmıştır.  

Peygamber Efendimiz (SAV)'in Mekke'den Medine'ye hicreti sıradan bir göç değildir. Bu hicret, karanlık bir çağa güneş gibi doğmuş ve aydınlık bir çağın başlamasına vesile olmuştur. Peygamberimiz (SAV)'in bu hicreti Kur'an-ı Kerimde de övülmüştür. 

Kıymetli Hemşehrilerim! Bizler neye, nasıl hicret edelim?
Bizler; Allah'ın yasak kıldıklarından helal kıldıklarına yönelmeye, Nefsin isteklerini terk ederek Allah'ın ve Rasul'ünün rızasına uygun yaşamaya, şerden uzaklaşıp hayra koşmaya, zulmü, şiddeti terk edip iyiliğe ve merhamete hicret edelim.

Hicri yılın ilk ayı Muharrem ayıdır. Muharrem kelimesi, haram kılınmış hürmete lâyık anlamına gelir. Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık ve İslâm alemi için dönüm noktası sayılabilecek olaylara sahne olmuştur. Muharremin 10. gününe Aşure günü denir. Peygamberimiz (SAV), muharrem ayının 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutmayı ashabına tavsiye etmiş; "Ramazan ayında tutulan oruçtan sonra oruçların en hayırlısı, muharrem ayında tutulan oruçtur." buyurmuştur. 

Hz. Hüseyin Efendimiz (RA)'ın şehadeti ile sona eren ve bütün Müslümanları üzen Kerbelâ olayı da Muharrem ayında vuku bulmuştur. Bize düşen bu üzücü olayı iyi düşünmek ve bundan ders çıkararak; birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi pekiştirmek, Allah-u Tealâ'nın şu ayetini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamaktır. "Hepiniz birlikte Allah'ın ipine (Kur'an'a) sarılın, bölünüp parçalanmayın, yoksa kuvvetiniz ve devletiniz gider. (Ali İmran 103)"

Sevgili Hemşehrilerim; Bu duygu ve düşüncelerle sizlerin, aziz milletimizin ve Tüm İslâm aleminin hicri yılbaşını tebrik ediyor, Muharrem ayının ve Hicri yılbaşının İslâm aleminin birlik ve beraberliğine, bütün insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum.”

Editör: Vitrin Haber