Sinop İl Müftülüğü tarafından Sinop Halk Eğitim Merkezi salonunda Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Hazreti Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı Konferansı" büyük bir katılımla yapıldı. 

Sinop Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Dalgın'ın konuşmacı olarak katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Sinop'ta Kutlu Doğum ve Peygamber efendimizle ilgili yapılan röportajlar ile sinevizyon gösterimi sırasında duygusal anlar yaşandı. 

Peygamberimiz örnek alınmalı
Açılış konuşmasını yapan il Müftüsü Mustafa Erkan, bu yıl Kütlü Doğum etkinliklerinin ana temasının "Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” olarak belirlendiğini hatırlattı. Peygamber efendimizin, herkese öncelikle Allah'ın yarattığı en değerli varlık; yani insan olması sebebiyle saygı duyduğunu ve muamelelerinde yüksek bir hoşgörü ve güzel bir iletişim içinde bulunmayı tercih ettiğini dile getiren Erkan; "En azılı düşmanlarını bile affeden Rauf ve Rahim olan bir peygamberimiz var. O peygamber ki hep affedici oldu, affetmeyi öğretti. Affetmek onun en çok yaptığı dua oldu" dedi. 

Türkiye'nin bir ateş çemberinin içinde umut adası haline geldiğini kaydeden Erkan; "Başkanlığımız, her şeye rağmen bir umut adası olmaya devam eden ülkemizi, milletçe yaşadığımız sorunları, birlikte yaşama ahlakını ortaya koymada zaman zaman yaşadığımız ciddi zaafları da dikkate aldı. Bu vesileyle kin ve nefret yerine merhamet ve adaleti; düşmanlık ve husumet yerine dostluk ve kardeşliği; riyakarlık ve gösteriş yerine içtenlik ve samimiyeti ikame etmek; zedelenen insan haysiyet ve onurunu yüceltmek için birlikte yaşama ahlak ve hukukunu yeniden gözden geçirmeye bir fırsat olsun istedik" diye konuştu.

Türkiye Sinop Limanı gibi tek huzur limanı
Daha sonra kürsüye gelen Sinop Valisi Dr. Yasemin Çektinkaya Özata'da, 14 asırdır insanlığın Peygamber efendimizin güzel ahlakı, merhameti, kalplere ve akıllara hitap eden örnek hayatı ışığında hayata tutunmaya çalıştığını söyledi. Özata; "Peygamberimizin bu çizgisinden çıkan, peygamber efendimizin barış, hoşgörü ve şefkate dair tavsiyelerinden nasibini alamayan coğrafyalarda ise gözyaşı ve acı hiç dinmiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'da bu gün en fazla ihtiyacımız olan birlikte yaşama kültürünü ana tema olarak seçti. İslam aleminin bu gün düştüğü durumda, aynen Sinop limanının her mevsim tüm denizcilere kol kanat germesi gibi, ülkemiz de, tüm Müslüman ülkelerde yaşanan hüzünlere karşı mazlumların sığınabileceği tek huzur limanı olarak dimdik ayaktadır" ifadelerini kullandı. 

Hayatı çekilmez hale getirmemek için birlikte yaşama ahlakı önemli
Yapılan konuşmalar ardından Sinop Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Dalgın, "Hazreti Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı" konulu konferansını sundu. Hayatı çekilmez hale getirmemek adına, her bireyin birlikte yaşama ahlakına sahip olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Nihat Dalgın şunları söyledi; "Bu dünyada beraber yaşamak zorundayız. Evlerde eşlerimizle çocuklarımızla yaşamak zorundayız. Mahallede, çarşıda, okulda, camide, askerde, hastanede, hapishanede beraber yaşamak zorundayız. Dolayısıyla ister istemez başka insanlarla birlikte yaşamak, hatta başka nebatat ve canlılarla birlikte yaşamak zorundayız. Öyleyse bu hayatı çekilmez hale getirmemek için, başkalarının bizden nefret etmemeleri için birlikte yaşama ahlakına sahip olmamız gerekir. Benden önceki konuşmacılar farklı milletler olarak birlikte yaşamakla ilgili güzel sözler söylediler. Ancak ben kendi içimizde, yani edep-adab kabilinde, mutlaka olması gereken, hem halkın, hem de hakkın rızasını kazanabilmemiz için mutlaka taşımamız gereken bir takım vasıflardan bahsedeceğim! 

Önce Rabbimizle ve Peygamberimizle olan diyaloğumuz
Ya içinde bulunduğumuz topluma sıkıntı vereceğiz, ya da toplumun huzuruna huzur katacağız. Bazen uçak ya da otobüste bir iki kişinin edep dışı tavırları nedeniyle o yolculuk çekilmez bir hale dönüşebiliyor. Bazen evimizi satmaya çalışıyoruz, kötü komşumuz nedeniyle. Nice yuvalar yıkılıyor, kötü sözlü gelin ve kaynanalar nedeniyle. Bazen işimizi değiştirmek istiyoruz, kötü arkadaşlar ya da kötü amirler sebebiyle. Hakikaten hayatın çekilmez hale gelmemesi için İslamın söylemleri nelerdir?, peygamber efendimizin tavsiyeleri nelerdir? onlara bakmamız gerekiyor. Bu konuları sizlerle paylaşma öncesinde önemsediğim bir konuyu paylaşmak istiyorum. Madem birlikte yaşadığımız, birlikte olduğumuz insanlarla aramızdaki diyalog ve ahlak önemli, ama ondan da önemlisi bize bizden daha yakın olan Rabbimizle olan diyaloğumuz. Düşünce dünyamızdan hiç eksilmemesi gereken Peygamber efendimiz ile alakalı diyaloğumuza da dikkat etmemiz gerekir. Böyle bir konferansta bu konular göz ardı edilirse konu eksik olur diye düşünüyorum"

Prof. Dr. Nihat Dalgın programı süresince Peygamber efendimizin hadislerinden ve yaşamından örnekler sunarak birlikte yaşama ahlakı hakkında önemli bilgiler verdi. Konferansın bitiminde protokole kitap ve gül hediye edildi.

Editör: Vitrin Haber