Önümüzdeki aylarda yapılacak olan hac ibadeti için 2017 hac kura sonuçları belli oldu. Sinop’tan 161 hacı adayının kesin kayıt hakkı elde ettiği kura sonrasında bir açıklama yapan Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Hac ibadeti için kesin kayıt yaptıracak hacı adaylarının izlemesi gereken yol ile ilgili bilgiler verdi. Çelik; “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2017 yılı Hac Organizasyonu çerçevesinde 24 Şubat 2017 Cuma günü çekilen hac kuraları sonucu Sinop ilimizden 161 hacı adayımız (oda tercihli 157,otel grubu 4 olmak üzere) kesin kayıt hakkı elde etmiştir. Kurası çıkan( kesin kayıt hakkı elde eden) hacı adaylarımızın 3-13 Mart 2017 tarihleri arasında İl müftülüğümüze müracaat ederek kesin kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir” dedi. 

Kesin kayıt hakkı elde eden hacı adaylarının “kesin kayıt yaptırabilir” belgelerini 3 Mart 2017 Cuma günü saat 08.30 dan itibaren hac.diyanet.gov.tr.den de alabileceklerini ifade eden İl Müftüsü Ali Hayri Çelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kesin kayıt yaptırabilir belgesini il müftülüklerinden veya internetten alan hacı adayları, kayıt süresi içinde (3-13 mart 2017 ) diyanet işleri başkanlığı hac organizasyonu nu tercih edenler il müftülüklerine; acentaları tercih edenler ise Diyanet işleri başkanlığı ile sözleşme imzalayan acentalardan birine müracaat ederek kesin kayıtlarını yaptırabileceklerdir. Hac kesin kayıt yaptırabilir belgesini aldığı halde süresi içerisinde başkanlığa veya Acentaya kayıt yaptırmayanlara kesin kayıt hakkı verilmeyecektir. Kesin kayıt hakkı elde edenlerden; sağlık durumu ve yaşlılık sebebiyle hacca gidemeyeceği heyet raporu ile tespit edilen hac yolcularının yerine, noterden vekaletname verecekleri bir kişiye daha önce hacca gidip gitmediğine ve kura listelerinde olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş altında ve sağlıklı olması halinde kesin kayıt hakkı verilecektir. Bu şekilde gidişler arşiv bilgisi olarak değerlendirilmeyecek, vekalet verenin ise hac arşiv kaydı tutulacaktır. Hac vazifesini yerine getirmek amacıyla başkalığımızı tercih eden hacı adaylarımıza müftülüklerce bröşür, kitap, çanta,kitap v.b teknik desteğin yanında her türlü bilgi paylaşımı yapılacaktır. Hac kesin kayıt yaptırabilir belgesi verilmesinde Diyanet işleri başkanlığı ve acentalar arasındaki %60-%40 oranı korunarak kesin kayıtlar her ilde hac konaklama türüne zikredilen oranlarda yapılacaktır.

KONAKLAMA TÜRLERİ
Hac ibadeti yapacak olan hacı adaylarının konaklama işlemleri ile ilgili detaylardan da bahseden İl Müftüsü Ali Hayri Çelik şu bilgileri verdi; “Oda tercihli konaklama türü: a)Mekke-Medine de oda içinde banyo-tuvalet, buzdolabı ve karyolası bulunan, asansör sayısı yeterli lobisi geniş ve ferah, müstakil yemekhane/ irşat salonu bulunan, ortak kullanım mekanları hacı sayısına göre yeterli,2,3 ve 4 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır. Mekke de Mescidi Haram a en fazla 7 km. Medine de Mescid i Nebevi ye en fazla 700 m. Mesafede yer alan binalarda konaklama yaptırılacaktır. Sabah kahvaltısı, öğle öğünü için kumanya paketi ve akşam yemeğini tabldot usulü verilecektir. Süresi uçak programına göre en fazla 35 gün olacaktır.
Medine de kalma süresi 4 ila 6 gün arası planlanacaktır.

OTEL KONAKLAMA TÜRÜ
Mekke ve Medine standartlarında 4 ve 5 yıldızlı otellerde 2 veya 3 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır. Otel-1 konaklama türü: Mekke de Mescid-i Harama en fazla 700 metre mesafede, Medine de ise Merkeziye de, 3 öğün açık büfe yemek hizmeti veren otellerde konaklama yaptırılacaktır. Kalış süresi 10-18 gün aralığı olacaktır. Otel-2 konaklama türü: Mekke de Mescid-i Haram a en fazla 1000 metre mesafede, Medine de ise merkeziye de, 2 öğün açık büfe hizmet veren otellerde konaklama yaptırılacaktır. Kalış süresi 14-25 gün aralığında olacaktır. Hac çıkışları 31 Temmuz- 26 Ağustos 2017 dönüşleri ise 5-30  Eylül 2017 tarihleri arasında planlanmıştır. 2017 yılı haccı için müracaat eden şehit yakınları ile gazi ve eşlerinden kurası çıkanlar aynen yukarıdaki belirtildiği gibi müracaat ederek, kurası çıkmayanlar ise işlem yaptırmak üzere il müftülüğü ‘ne 3-13 Mart 2017 tarihleri arası müracaatları gerekmektedir. Hac ücretleri hac kesin kayıt esnasında peşin olarak aşağıdaki bankalar tarafından tahsil edilecektir. Ancak Al baraka Türk ve Vakıf Katılım bankaları hacı adaylarımızdan herhangi bir masraf ve vade farkı almaksızın taksitlendirme yapacaktır. Hac ücreti yatırılacak bankalar: Albaraka Türk Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, T.C.Ziraat Bankası, T.C.Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Ptt Bank. 2017 yılı kesin hac kayıtlarımızın hacı adaylarımıza hayırlı olmasını Yüce Mevla’dan niyaz eder, Hac vakitleri içerisinde de rızasına uygun ibadetler yapmayı nasip eylesin” dedi.
 
Editör: Vitrin Haber