Diyanet İşleri Başkanlığınca Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Ezanı Güzel Okuma Final Yarışması yapıldı. Yarışmada Sinop bölgesinden Hamza Aslan Kur’an Kursu Öğreticisi Mustafa Çolokoğlu ikinci oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığınca Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlama etkinlikleri çerçevesinde Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen “12. Türkiye Ezanı Güzel Okuma Final Yarışması” Konya Meram Kapu Camii’nde yapıldı.
İstanbul, Mardin, Manisa, Siirt, Sinop, Kilis, Gümüşhane, Kırşehir, Balıkesir ve Kastamonu da yapılan bölge yarışmalarında birinci olan din görevlileri finale yükselmek için Meram Kapu Camii'nde yarıştılar.

Yarışmaya Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Abdurrahman Han, İrşat Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Hazırlar, Konya Valisi Muammer Erol, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, İl müftü yardımcıları, İlçe müftüleri, şube müdürleri, din görevlileri, basın mensupları ve davetliler katıldı.
Yarışmada jüri üyeliklerini ise, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğrenim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Çakır (Yüksek Seçici Kurul Başkanı), Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Ali Öge (Üye), Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Benlioğlu (Üye), Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Mustafa Yıldırım (Üye) ve Diyanet İşleri Başkanlığı Türk Tasavvuf Musikisi Korosu Şefi Ömer Faruk Güney yaptı.
İlginin yoğun olduğu programda açılış konuşmasını Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar yaptı. Ezanı okumanın ve anlamanın önemine vurgu yapan Akpınar “Müminler olarak ezana ayrı bir sevdalıyız. Biz ezana programlıyız. Bizim hayat akışımız ezanlara göre programlanır ve programlanmalıdır. Allah’a hamd olsun bir süre Konya’mızda merkezi ezan sisteminde tek ezan okunuyordu.
Bir Ezan Üçbin Ezan Oldu
Geçtiğimiz yıldan itibaren merkezi sistemde okuna tek ezan artık yerini üçbin ezana bıraktı. Artık ezan okumayı özleyen yetkili ağızlarımız, büyüklerimiz ve hocalarımız ezan okuyorlar.
Geleceğin Bilalleri, geleceğin İbni Ümmü Mektumları, çocuklarımız, yavrularımız ezan okuyorlar ve ezanla yetişiyorlar.
İnşaallah ezan okuma kalitesini, seviyesini yükseltmek için gerekenleri yapmaya devam edeceğiz. Elbette ezanlarımız susmayacak, dinmeyecek… Ama her bir Müslüman olarak ezanı en güzel şekilde okumak, ezanın manasını en güzel şekilde anlama gayreti ve çabası içerisinde olmak hepimizin vazifesidir.
Ezan okuma sadece Müezzinlerin, İmamların görevi değildir
Müminler olarak, Müslümanlar olarak ezanı okuma, anlama ve ezanla yaşama hepimizin görevidir. Bu duygu ve düşüncelerimle yarışmacı kardeşlerime başarılar diliyorum”dedi.
Akpınar’ın konuşmasından sonra kısa bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Abdurrahman Han ise, Ezanın güzel okunmasının önemine değinirken, düzenlenen yarışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Protokol konuşmaları sonrasında kura çekimi ile başlayan “12. Türkiye Ezanı Güzel Okuma Final Yarışması”nda birinciliği Manisa bölge birincisi, Güzelyalı Hakimefendi Camii (Konak/İzmir) Müezzin Kayyımı Rıdvan Akbaş aldı.
Sinop bölgesinden yarışmaya katılan, Hamza Aslan Kur’an Kursu Öğreticisi (Çarşamba/Samsun) Mustafa Çolokoğlu ikinciliği, Gümüşhane bölgesinden yarışmaya katılan Muhammet Fatih Özyurt ise üçüncülüğü aldı.
Yarışmada dereceye giren personele ödülleri Konya Valisi Muammer Erol, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ve Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Abdurrahman Han tarafından takdim edilirken çekilen hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.
 
Editör: Vitrin Haber