Çeşitli rivayetlere göre yaklaşık 300 sene önce yaşamıştır. Kendisinin ermiş bir kişi ve Allah dostu olduğu bilinir. Aslen Sinop Saraydüzü Akbelen köyü doğumludur. 
Ahmet Dede keramet sahibidir ve rivayet edilene göre sabah namazlarını Mekke'de (Kabe'de) kılar.
Halk arasında anlatılan bir rivayete göre, Hac vazifesi için veya herhangi bir sebeple gittiği Mekke`den memleketi olan Sinop'un Korucuk köyüne dönemeyen yaşlı bir amcaya yardım etmiştir. Mekke'de bulunduğu yerin imamından ve cemaatinden yardım isteyen mağdur kişi. Sinoplu Ahmet Dede'ye götürülür. Sabah namazını Mekke'de Ahmet Dede ile birlikte kılar. Namaz kılındıktan sonra cemaatin imamı o şahıstan Ahmet Dede'ye sıkıca sarılmasını ister. Kişi denileni yapar fakat Ahmet Dede kişiyi silkeleyip bırakır. 

İmam ondan yarın aynı şeyi bir daha yapmasını ister. İkinci gün sabah namazından soma şahıs, Ahmet Dede`den kendisini kerametiyle köyüne geri götürmesini ister. Ahmet Dede şahsın bu isteğini geri çevirmez. 
Ahmet Dede ondan kendisine sıkıca sarılmasını ister ve göz açıp kapayıncaya dek kendini köyünün yakınlarındaki Çakmak Belenin Tepesi'nde bulur. Sevinç içindeki yaşlı amcanın gözleri Ahmet Dede'yi arar fakat o bir anda ortadan yok olur. Yaşlı amca Ahmet Dede'yi merak eder, onun kim olduğunu ve nereli olduğunu araştırır fakat bir şey bulamaz.

'SIR ARTIK İFŞA OLMUŞTUR, AHMET DEDE FAZLA YAŞAYAMAZ'

Korucuklu bu yaşlı amcanın yolu Akbelen köyüne düşer. O yıllarda köy odaları bulunan köylüler ve misafirleri akşamları odada oturup sohbet ederlermiş. Köy odasındaki sohbete misafir olarak katılan yaşlı amca sohbet ederken arka sıralarda oturan birini Ahmet Dede'ye benzetir. Yanına gider bakar ki gerçekten de Ahmet Dede. Heyecan içinde ona sarılır ve onun ne muhterem bir zat olduğunu söyler. Köylüler arasında Sümüklü Ahmet Dede olarak bilinen Ahmet Dede'nin aslında Evliya olduğu öğrenilir. Ahmet Dede daha fazla gizleyemez ve üç gün içinde vefat edeceğini söyler. Köy halkından helallik ister ve şu an (Sinop/Saraydüzü Akbelen Köyü) Türbesinin bulunduğu yere gömülmesini vasiyet eder. Köylü de keramet sahibi bu şahsın vasiyetini yerine getirir. 

Yıllarca taştan mezar olarak korunan kabristanı 2009 yılında Akbelen Köyü tarafından restore edilmiştir. Restorasyon masrafları hayırsever Köylü Satılmış Kocabıçak tarafından karşılanmıştır'  Türbenin taştan olan mezar taşları mermer olarak değiştirilmiş ve mescit inşa edilmiştir.

 
Editör: Vitrin Haber