Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Emine Birnur Fertekligil, Türkiye'nin, teröristler tarafından ele geçirilmesini önlemek için, nükleer güvenlik, radyoaktif materyal ve tesislerle ilgili alınan tedbirleri güçlü bir şekilde desteklediğini bildirdi.

Büyükelçi Fertekligil, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) 58. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nükleer program ve planlara yönelik politikasını anlattı. 2010 yılında Akkuyu ve Sinop'ta nükleer santral inşa edilmesi için Rusya ile anlaşma imzaladığını hatırlatan Fertekligil, yapılan enerji çeşitlendirmesi ile Türkiye'nin dış bağımlılığının da azaltılacağını belirtti. 

Kitle imha silahlarının yaygınlaşmasının yüzyılın en büyük sorunlarından birini oluşturduğunu ifade eden Fertekligil, nükleer silahların olmadığı bir dünya için şartların oluşturulmasının büyük bir yatırım olacağını söyledi.

Türkiye'nin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) amaçlarına bağlı olduğunu hatırtalan Fertekligil, NPT anlaşmasının küresel nükleer yayılmanın önlenmesi rejimi için dönüm noktası olduğunu ifade etti.

"Ek Protokolü imzalayın" çağrısı
Fertekligil, UAEA'nın uluslararası güvenlik sisteminin küresel nükleer yayılmanın önlenmesi rejiminin gerekli bir parçasını oluşturduğunu kaydetti. Kapsamlı Güvence Denetimleri Anlaşması ve Ek Protokolün uygulanması ve adaptasyonun inandırıcı güvenlik sistemi için ön şart olduğunu vurgulayan Fertekligil,Türkiye'nin her iki anlaşmanın evrensel hale gelmesini desteklediğini bildirdi.

Ek Protokülü imzalayan ülkelerin sayısının 124'e ulaştığını belirten Fertekligil, "Biz, Kapsamlı Güvence Denetimleri Anlaşması ve Ek Protokolü halen kabul etmeyen ülkeleri, bu anlaşmaları ertelemeden imzalamaya, onaylamaya ve uygulamaya çağırıyoruz" dedi. Fertekligil, ayrıca nükleer silah programına sahip, NPT anlaşmasını imzalamamış devletleri, NPT anlaşmasını imzalamaya ve askeri nükleer kapasitelerini ve programlarını en kısa sürede bertaraf etmeye çağırdı. 

İran ile nükleer müzakereler
Ajans ile İran arasında devam eden nükleer müzakereler kapsamında yapılan anlaşmaları memnuniyetle karşıladıklarını belirten Fertekligil, Türkiye'nin sorunun barışçıl ve diplomatik yollarla çözümüne katkı vermeye devam edeceğini kaydetti. Fertekligil, Türkiye'nin içinde bulunduğu Ortadoğu bölgesinde nükleer silahları istemediğini vurgulayarak, "Biz, gerçekleşse de gerçekleşmese de nükleer silahlar ve diğer kitle imha silahlarından arındırılmış bölgenin oluşturulmasını değerli buluyoruz" diye konuştu.

Nükleer terörizm
Fertekligil, Türkiye'nin, Mayıs 2014'de, nükleer silaha sahip 5 ülke tarafından imzalanan "Orta Asya Nükleer Silahsız Bölge Anlaşması Üzerine Protokolü" memnuniyetle karşıladığını aktardı.
Nükleer terörizmin, silahların yayılmasının önlenmesi çabaları kapsamında göz önünde bulundurulması gereken ciddi yeni sorun olduğunu vurgulayan Fertekligil, "Türkiye, teröristler tarafından ele geçirilmesini önlemek için nükleer güvenlik, radyoaktif materyal ve tesislerle ilgili alınan tedbirleri güçlü bir şekilde desteklemektedir" dedi.

Nükleer santraller 
Türkiye'nin hızlı ekonomik büyümesinin, enerji talebinin artmasını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Fertekligil, Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Türkiye'nin enerji kullanımının önümüzdeki 10 yılda ikiye katlanacağını ve elektirik ihtiyacının daha fazla artacağını aktardı.

Fertekligil, Türkiye'nin şu anda sadece enerji talebinin yüzde 26'sını iç kaynaklarla karşıladığını, geriye kalan ihtiyacının ise ithalat yoluyla karşılandığını kaydetti. Türkiye'nin dış bağımlılığı azaltmak için enerji çeşitlendirmesine gittiğini ifade eden Fertekligil, 2010 yılında Akkuyu ve Sinop'ta nükleer santral inşa edilmesi içinRusya ile anlaşma imzaladığını aktardı. - Viyana


Editör: Vitrin Haber