Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Yeşil Düşünce Derneği ve nükleersiz.org sitesi işbirliğinde “Çernobil ve Sağlık” konulu panel düzenlendi.

Çernobil aksiyon haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde, nükleer santrallerin çevreye ve insanlara vereceği zararlar hakkında uzmanlar tarafından çeşitli bilgiler aktarıldı. Sinop Öğretmenevi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen panele Beyaz Rusya’dan Dr. Larisa Danilova, Almanya IPPNW Avrupa Başkanı Dr. Angelika Claussen, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Dr. Alper Öktem, Japon Gazeteci Yazar ve Aktivist Toshiya Morita, Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, KESK Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Çeşitli görsel sunumlar eşliğinde gerçekleştirilen panelde ilk olarak söz alan Japon Gazeteci Yazar ve Aktivist Toshiya Morita, Çernobil ve Fukuşima’da yaşanan nükleer felaketler sonrasında devam eden etkiler hakkında bir sunum yaptı. Çeşitli sayısal verilerle felaketin dünü ve bugününü değerlendiren Morita, gerekli tedbirler alınmazsa Türkiye’yi de benzer bir sonun beklediğini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Kayihan Pala Çernobil’in Doğu Karadeniz’ de ve Türkiye’de sağlığa etkileri hakkında bilgiler verirken, Beyaz Rusya’dan katılan Dr. Larisa Danilova Çernobil ve Sağlık, Almanya IPPNW Avrupa Başkanı Dr. Angelika Claussen düşük doz radyoaktivite ve sağlık başlığı altında Çernobil ve Fukuşima’nın öğrettikleri ve Dr. Alper Öktem TAEK’in Türkiye  çevresel  radyoaktivite atlasının yorumlaması konusunda bilgiler aktardılar. Gerçekleştirilen panel hakkında bilgiler veren Aktivist, Yeşil Gazete Yazarı ve Nükleersiz org Proje Koordinatörü Pınar Demircan, Dünya Çernobil Haftası etkinlikleri kapsamında bu organizasyonu düzenlediklerini söyledi. Demircan; Nükleer santralleri ve gerçeklerini internette kapsamlı bir şekilde  anlatma misyonuyla 2012 yılında kurulmuş olan Nükleersiz.org ve  yeşil politikaların yaygınlaştırılması amacıyla 2008 yılında kurulmuş olan Yeşil Düşünce Derneği, nükleer santraller hakkında aydınlatıcı panel organizasyonu ve bilgilendirici toplantılar da düzenlemektedir.

2014 Ekim ayında Polonya’da gerçekleştirilen Avrupa Çernobil Ağı Aksiyon Haftasına Türkiye’den Yeşil Düşünce Derneği ile ve Japonya’dan FOE’nin davet edilmesiyle Çernobil haftasında etkinlikler yapılması kararlaştırıldığı üzere Avrupa Çernobil Ağı’nın  adı Dünya Çernobil Ağı olarak değiştirilmiştir. Türkiye tarafı olarak Dünya Çernobil Haftası’ndaki etkinliklere 10-15 Nisan tarihleri arasında İstanbul, Sinop ve Samsun’da gerçekleştireceğimiz Çernobil ve sağlık konulu bir panel organizasyonu ile katkıda bulunmayı arzu ediyoruz” dedi.

Panele katılan konuşmacıların kişisel deneyimlerini ve uzmanlık alanlarıyla ilgili önemli bilgileri aktaracağını belirten Proje Koordinatörü Pınar Demircan; “Panelimize Fukuşima’nın gerçeklerini güncel durumunu anlatabilecek Japonya’dan nükleer karşıtı aktivist Toshiya Morita ile  Çernobil nükleer felaketinden sonra özellikle tiroit kanseri konusunda çalışmalar yapan ve  genel olarak radyasyonun  insan sağlığına etkileri konusunda saygın bir uzman olan Prof. Dr. Danielova’yı da Beyaz Rusya’dan davet etmiş bulunuyoruz. Nükleer Savaşa Karşı Hekimler Birliği (IPPNW)  Almanya Seksiyonu eski Başkanı ve geçen yıl yapılan Dünya kongresinde IPPNW Avrupa seksiyonlarından sorumlu başkan yardımcısı seçilen Dr. Angelika Claussen ile IPPNW üyesi Dr. Alper Öktem, Türkiye’den de Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın  panelist olarak  iştirak etmesiyle kamuoyunun bilgilendirilmesi için çalışacağız. Halk Sağlığı uzmanı Prof. Kayıhan Pala Çernobil Nükleer santral kazasının Türkiye’ye etkisi kapsamında 2005 yılında Hopa’da kanser görülme sıklığı   üzerinde  çalışmıştır” diye konuştu. 
Editör: Vitrin Haber