Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat'ın yürütücülüğünü yaptığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında Sarıkum sahilindeki deniz kaynaklı çöplerin araştırılmaya başlandığı bildirildi.

Bat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayında başlanılan projede, sahilde yapılan ilk çalışmanın sonuçlarının, bölgenin büyük oranda denizel kaynaklı çöplerden etkilendiğini gösterdiğini belirtti.

Proje kapsamında alınan ilk verilerden bölgedeki çöplerin yaklaşık yüzde 90'ının plastik olduğunun saptandığını ifade eden Bat, bölgede, komşu ülkelerden deniz akıntıları yoluyla gelmiş olabileceği düşünülen yabancı kaynaklı çöplere de rastlandığını söyledi.

Bat, deniz çöplerinin tüm dünya okyanuslarını etkileyen ve her yana yayılmış kirlilik problemi haline geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Karadeniz bölgesinde yapılan önceki çalışmalar ve yaptığımız çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde deniz çöplerinin oluşturduğu kirlilik durumu deniz çöplerinin sadece okyanuslarda değil aynı zamanda kapalı denizlerde de büyük sorun olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bir yıl sürecek proje kapsamındaki çalışmalarla bölgedeki çöp miktarını belirlemek amaçlanıyor. Proje sonucu elde edilecek veriler ışığında deniz çöplerin etkilerinin önlenmesine yönelik çeşitli planlamaların yapılması ve önerilerde bulunulması amaçlanıyor. Bir turizm şehri olan Sinop'un sahillerinde bulunan bu atıkların kaynaklarının saptanıp azaltmaya yönelik önlemlerin alınması gelecek nesiller için önem arz etmektedir."

AA
Editör: Vitrin Haber