Çernobil felaketi sırasında yangın söndürme ekiplerine komutanlık yapan Jurij Schumchenko, Sinoplu çevrecilerle deneyimlerini paylaştı.

Dünyanın en büyük nükleer faciası olarak nitelendirilen Çernobil kazasının 27'ncİ yıldönümünde, Sinop'ta nükleer karşıtları tarafından 'Nükleere Hayır' eylemi yapıldı.

Sinop Çevre Platformu tarafından Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe çok sayıda çevreci ile Çernobil felaketi sırasında yangın söndürme ekiplerine komutanlık yapan Jurij Schumchenko'da katıldı. Çevre Platformu adına konuşan Müberra Gürel, Sinop ve Mersin Akkuyu'ya yapılması planlanan nükleer santrallerin fay hatlarına yakın olduğunu söyledi. Gürel; "Sinop  İnce burun’da   yapılması planlanan, toplam  4 bin 800 megavat büyüklüğündeki dört adet nükleer santralin, Boyabat İlçesinin hemen güneyinden geçen Kuzey Anadolu fay hattına, Mersin Akkuyu’ya yapılması planlanan nükleer santralin de Ecemiş fay hattına yakınlığı göz önüne alındığında, Japonya’da 9 büyüklüğündeki depremle başlayan nükleer felaketin, ne kadar güvenli ve en son teknoloji ile yapılırsa yapılsın nükleer santraller insanlık ve çevremiz   için nasıl bir tehdit oluşturduğunu yaşanarak ortaya çıkmıştır. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu unutulmamalıdır" dedi.

Basın açıklaması sonrası Otel Melia Kasım'da toplanan çevreciler Jurij Schumchenko'yu dinledi. Çernobil felaketi sırasında yangın söndürme ekiplerine komutanlık yapan Jurij Schumchenko, felaket sırasındaki 'tasfiye memuru' olarak edindiği deneyimleri çevrecilerle paylaştı. 

Ayrıntıları VİDEOLU İzleyebilirsiniz...

Editör: Vitrin Haber