Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Cumhur Avşar, Karasu ırmağının Erfelek’ten Akliman plajında denize döküldüğü alanda yaptığı çalışmalarda elde ettiği veriler ile ilgili bilgiler verdi. Bölgede geniş çaplı bir araştırma yaptığını söyleyen Dr. Cumhur Avşar, elde ettiği verilerde bölgede akan suda eae ve stx1 genini taşıyan E. coli bakterisinin tehlikeli türünün varlığı dikkat çektiğini belirtti. 

BÖLGE KONTROL ALTINDA TUTULMALI
Benzer bir durumun 2011 yılında Almanya’da gözlendiğini ve yine bu bakterinin, tespit ettikleri stx1 genini taşıyanına benzer türü tarafından salgın gerçekleştiğini ve birçok insanın ölümüne sebep olduğunu belirten Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Cumhur Avşar, özellikle insanların denize girdiği bu bölgenin kontrol altında tutulması gerektiğinin altını çizdi.

Avşar; “Karasu ırmağının Erfelek’ten Akliman plajında denize döküldüğü noktaya kadar, su örneğinin mikrobiyolojik analizi, Escherichia coli bakterilerinin izolasyonu, antibiyotik dirençlilikleri, direnç genleri ve bazı virülans genlerinin araştırılmasının planlandığı bir çalışma tarafımdan gerçekleştirilmiştir. Çalışma etki değeri yüksek Water and Environment Journal’da yayınlanmıştır. Çalışma sonucunda suyun, atıklar, hayvan otlatma-sulama, hayvan dışkısı gibi yollarla adım adım kirletilerek denize aktığı tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre su örneğinde eae ve stx1 genini taşıyan E. coli bakterisinin tehlikeli türünün varlığı dikkat çekmiştir. Bu suyun aynı zamanda, geçtiği noktalarda çeltik tarlası gibi yerlerde sulama amaçlı kullanılıp kullanılmadığının araştırılması gerekmektedir. Benzer durum 2011 yılında Almanya’da gözlenmiş ve yine bu bakterinin tespit ettiğimiz stx1 genini taşıyanına benzer türü tarafından salgın gerçekleşmiş ve birçok insanın ölümüne sebep olmuştur. Bunun yanı sıra izole edilen bakterilerde antibiyotiklere karşı yüksek direnç ve direnç genleri gözlenmiş bu da tehlikeyi bir kat daha arttırmıştır. Bu suyun belirli bir noktadan denize akması ve o bölgenin yüzme amaçlı kullanılıyor olması yine dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu sebeple denize dökülen noktanın kontrol altına alınması ve insanların bu bölge yakınında yüzmemeleri konusunda uyarıların yapılması gerekmektedir. Atıkların bu suya bırakılmaması, hayvan otlatma sulama sırasında hayvan dışkılarının bu suya bulaşmasının engellenmesi ve bu suyla tarım ürünlerinin sulanması durumuna dikkat edilmesi gerektiğini belirtmek isterim” dedi.