Beslenmesi ve bakımı süren yakalı toyun, ayak bileğine yerleştirilecek çiple doğaya salınarak takip edileceği bildirildi.
Geçtiğimiz günlerde Konya’nın Karapınar ilçesi yakınlarında bir vatandaş tarafından yaralı halde bulunan yakalı toy kuşunun Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi’ndeki tedavisi tamamlandı. Fakülteye ait Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde kendisi için hazırlanan steril alanda beslenmesi ve bakımı sürdürülen yakalı toyun ayak bileğine yerleştirilecek halka biçimindeki çiple 8. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından önümüzdeki günlerde doğaya salınacağı ve GPS ile tüm hareketlerinin takip edileceği bildirildi. Yakalı toyun tedavi süreciyle ilgili bilgi veren SÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, tedavi sürecinin tamamlandığını ve yakalı toyun artık kendi kendine uçabileceğini belirterek, “Göğüs bölgesindeki yaranın pansuman tedavisi bitti. Yakalı toyu fakültemizin çiftliğine naklettik” dedi.

Kuşun bakımının bir veteriner hekim tarafından gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Dik, “Yabani bir kuş türü olduğu için kalabalık ve ses onu korkutuyor. Hatta korku ve stres bu hayvanları öldürebiliyor. Biz de bu hassasiyetle çiftlikte ayrı bir bölüm oluşturduk ve sessiz bir ortamda sürekli aynı kişi tarafından bakımını sağlıyoruz. Yakalı toy, yüksek protein içerikli özel bir karışımla besleniyor. Tedavisi tamamlandı ve şu an için hiçbir sağlık sorunu olmadığını biliyoruz. Burada kendisi için ayrılan özel bölümde doğaya bırakılacağı günü bekliyor” diye konuştu.

ÇİPLİ TAKİPLE TÜRKİYE’DEKİ YAŞAM ALANI TESPİT EDİLECEK

Yakalı toyun yaban hayvanı olması nedeniyle doğaya bırakılıp bırakılmayacağı konusundaki kararı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün verdiğini söyleyen Prof. Dr. Dik, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yakalı toyun ayak bileğine takmamız için İçişleri Bakanlığı’nın izniyle halka biçiminde bir çip gönderilecek. Çipi burada Ege Üniversitesi’nden gelecek uzman arkadaşlarımızla birlikte takacağız. 8. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından önümüzdeki günlerde yakalı toy doğaya salınacak. Çipteki GPS ile kuş doğaya salındıktan sonra her an takip edilerek, nereye gideceği gözlemlenebilecek. Bu sayede yakalı toyun ülkemizde yaşam alanı olup olmadığı, yaşam biçimi ve bu türe ait yaşayan başka bir kuşun olup olmadığını öğrenmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

8. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkililerinin konuya hassasiyet gösterdiklerini ve ilk günden bu yana yakalı toy ile yakından ilgilendiklerini kaydeden Prof. Dr. Dik, “Çipi taktıktan sonra yakalı toyumuz, önümüzdeki günlerde güvenliği için kimseye bilgi verilmeden özel bir alanda doğaya bırakılacak” diye konuştu.
Editör: Vitrin Haber