Gerze Belediyesinin düzenlediği 41. Kültür Sanat Festivali kapsamında nükleer santral konulu bir panel düzenlendi. 

Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) öncülüğünde gerçekleştirilen panele davetli olarak Prof.Dr. Hayrettin Kılıç, Oğuz Türkyılmaz, Toshiya Morita; Aktivist Çevirmen Pınar Demircan ve konuk olarak Nükleer Fizikçi Prof.Dr. Alper Öktem ve Japon Gazeteci Akiko Yoshida katıldı.

Panelde konuşan Japon Gazeteci Morita Toshiya, nükleer santral macerasından Japonya'nın tarifi imkansız zarar gördüğünü, fakat yetkililerin bunu az bir şeymiş gibi göstermeye çalıştıklarını söyledi. "Bizim yöneticilerimiz Japonya'da nükleer konusunda doğruyu söylemiyorlar" diyen Toshiya, şu anda 4 nükleer ünitesi de içine girilemez halde bulunduğunu, dördüncü reaktörden de yüksek miktarda radyoaktif maddenin denize sızdığını söyledi. Söz alan diğer Japon gazeteci Akiko Yoshida da, Japonya'da da nükleer karşıtı mücadeleyi anlatarak, "Japon Halkı ve Türkiye halkı el ele verelim ve mücadeleyi yükseltelim" dedi.

Balıklar yaşayamaz olacak
Prof. Dr. Hayrettin Kılıç "Sinop'a düşünülen santral; günde on milyar metreküp su çekecek, bunun içindeki balık larvaları ve planktonları haşlayacak, ısınmış haldeki suyu denize boşaltacak ve deniz suyu ısısını yükseltecek böylece on yıl içinde balık yaşayamaz olacak. Şu cennet köşesi memleketi Japonya'nın uğradığı gibi bir felakete maruz kalmasını önemsemiyorlar, kâr hırsları buna mani oluyor" şeklinde konuştu. Prof. Oğuz Türkyılmaz, "Şu anda Türkiye'de yaklaşık 60 bin megavat elektrik üretiliyor. 47 bin megavat civarında da tüketim var. Enerji açığı yok. 'Nükleer santral yapmazsak elektrik kesintilerine maruz kalırız' söylemi koca bir yalan" dedi.

Editör: Vitrin Haber