Samsun Doğayı Koruma Derneği Başkanı Taner Yılmaz, Samsun’un Terme ilçesine kurulmak istenen termik santralin sadece Samsun’a değil, ilçeleriyle birlikte Sinop, Ordu, Amasya ve Tokat illerini de etkileyip zarar vereceğini söyledi. 
Bir şirketin, Samsun’un Terme ilçesinde kurmaya çalıştığı ‘Umut Enerji’ adlı termik santralin çevreye büyük zarar vereceğini belirten Samsun Doğayı Koruma Derneği Başkanı Taner Yılmaz, “Bu santralin kurulması için Samsun neden seçilmiştir? Sülfürik asit tesislerine, ormanlar katledilerek açılan taş ocaklarına verilen izinlere tepki gösterilmeyince, çevre duyarlılığı konusunda son yıllarda ivme kaybeden Samsun, maalesef bu tarz yatırımların cazibe merkezi haline gelmiştir” dedi.

Santral çevre illeri de olumsuz etkiler
Terme ilçesine kurulacak olan santralin çevre illere de etkisinin olacağının altını çizen Yılmaz, “Sorun sadece Samsun’un değildir. Etkisi takriben 200 kilometre çaplı bir dairede hissedilecek olan termik santraldir. Yöremizin tarımına, turizmine ve en önemlisi de insanlarımızın sağlığına olumsuz etkisi olacaktır. ÇED bilgilendirme toplantısının özellikle seçimlerden sonra yapılması, sivil toplum örgütlerinin ve resmi kurumların bilgilendirilmemesi ayrıca kamuoyundan saklanması, manidar ve düşündürücüdür. Samsun halkı ve sivil toplum örgütleri, mobil santral konusunda bir deneyim yaşamışken, ismi ‘umut’ ama Samsun için ‘umutsuzluk’ olan bir santralin dernek olarak yapımına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Santralin yapımını destekleyecek kurum ve kişileri, Samsun halkına ihanet etmiş kabul edeceğiz” diye konuştu.

Samsun’un yok edilmesine müsaade etmeyiz
Santralin kurulması takdirde her türlü tepkilerini ortaya koyacaklarının altını çizen Yılmaz, “‘Meydanı boş bulduk’ zannedip, ‘biz bu santrali yapacağız’ diyen firmaya, yol yakınken bu sevdadan, Çevre ve Doğayı Koruma Derneği adına ‘vazgeçin’ diyoruz. Samsun halkını germeden bu işi bırakın. Aksi takdirde meydanlarda ve her zeminde mücadelenin nasıl yapılacağını, sizlere göstereceğimizden emin olabilirsiniz. Konu 2 - 3 tarım arazisi veya birkaç ağaç değildir. Mesele, tarımın yok edilmesi, turizmin baltalanması, su kaynaklarının zehirlenmesi, denizin kirletilmesi, doğadaki canlıların ve halkın sağlıklı yaşam mücadelesinin gerçek anlamda Samsun’da yok edilmesidir. Başlamadan önce ‘bu katliamı hep beraber nasıl engelleriz ve çözüm yolları buluruz’ diye, sizleri bilgi alışverişine ve mücadeleye davet ediyoruz. Dernek olarak, bu katliama başlanılmadan durdurulması için her türlü argümanı kullanıp mücadele yapacağımızı, yeri gelirse gövdemizi ortaya koyacağımızı, bu mücadeleyi gelecek nesillerimiz için yaptığımızı, şimdiden bütün Samsun kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Göz göre göre bu talana, bu yalana ortak olmayacağız ve sessiz kalmayacağız. Samsun’un daha çok yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Terme’nin yok edilişinin sesi, Samsun’un yok edilişinin sesidir. Dernek olarak rengi, sesi, düşüncesi ve dünya görüşü ne olursa olsun, daha yaşanılabilir bir doğa ve çevreyi koruma adına, bütün herkesi bu mücadelemize davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Editör: Vitrin Haber