Sinop’ta, Dünya kitle iletişimi ve Araştırma Vakfı, Avrupa Birliği, Avrupa Bakanlığı desteği ve Sivil Toplum Diyaloğu kapsamında üstlendiği Karadeniz bölgesinde Çevre için Medya ve iletişim Ağı projesi çalıştayı gerçekleştirildi.

Sinop Öğretmenevi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Ankara Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Samsun Ondokuz Mayıs (OMÜ) Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Gazeteci, yazar Nazım Alpman, Gazeteci Özer Akdemir, Sinop Nükleer Karşıt Platformu Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, Bilgisayar Uzmanı İlker Bekaslan, Avukat Özgürel Başaran, Yeşil Gazete yazarı, aktivist Pınar Demircan, Merzifon Çevre Platformu temsilcisi Eylem Oktay,STK’lar ve basın mensupları katıldı. Çevresel sorunlara dikkat çekerek bu konudaki bilgi ve hassasiyeti arttırmak, çevre sorunları ile ilgili medya haberlerini arttırmak, Avrupa ve Türkiye’de yer alan Medya STK’ları arasında bilgi ve deneyim paylaşımı sağlayacak yapıcı bir diyalog ağı kurmanın amaçlandığı çalıştayda bir sunum yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, suyun dünyada ve Türkiye’de önemine değinerek daha bilinçli bir şekilde gelecek nesillere yetecek şekilde su kullanımı yapılması konusunda özellikle genç nesillerin bilgilendirilmesi gerektiğini, 20 yaş ve sonrası kişiler için bu bilinci aşılamanın ilkokul çağındaki çocuklardan daha zor olduğunu belirtti.
Demir, Türkiye’de kullanılan suyun büyük kısmının tarımsal sulama alanlarında bilinçsiz bir şekilde kullanıldığını ve bunun önüne geçebilmek için damla sulama sistemleri ile mevcut su rezervlerimizin daha uzun yıllar kullanılabileceğini ve bu rezervlerin sadece yüzde 2 lik bir kısmının içme suyu olarak kullanıldığını söyledi.
Daha sonra söz alan Evrensel Gazetesi İzmir Muhabiri Özer Akdemir Türkiye’de ve Kıbrıs’ta yaptığı araştırmalar sonucunda madencilik yapılan çoğu yerde madenlerin çevreye, insanlara ve hayvanlara verdiği zararlara dikkati çekti. Akdemir, madenlerin çevreye verdiği zararları alınan raporlarla belgelendiğini ve bu raporların genellikle değiştirilerek yada İzmir’de açılmış  bir maden için ÇED raporunun Malatya’dan alındığını ve gerekli araştırmaların yapılmadığını adeta kopyala yapıştır mantığı ile raporların düzenlendiğini belirtti.
Aktivist, Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan ise; Nükleer santral felaketlerinin az gelişmiş ülkelerde ya da eski teknolojiler kullanılarak yapılmış santrallerde gerçekleşmediğine dikkat çekti. 2011 yılında Japonya’da yaşanan Fukuşima Felaketinde ne kadar yeni teknoloji kullanılırsa kullanılsın yüzde 1 gibi küçük bir  kaza şansı olmasına rağmen bu felaketin gerçekleştiğini ve buradaki radyo aktif sızıntıların rüzgar ve okyanus vasıtası ile Kanada civarlarına kadar ulaştığını ve bunun çok ciddi bir risk olduğunu belirtti. Yapılan konuşmaların ardından çalıştay soru cevap bölümü ile son buldu. 
Editör: Vitrin Haber