Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde defne yaprağı hasadına başlandı. Özellikle saç dökülmelerine karşı kullanılan ve yabancı ülkelere ihracatı yapılan defne yaprağı zenginliği bakımından Sinop, Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yer alıyor.

İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü gözetiminde orman köylüleri tarafından toplanan defne yaprakları, ilçedeki tüccarlara kilogramı 25 kuruştan satılıyor. Yapraklar, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılmak üzere İzmir ve Manisa'daki bazı fabrikalara gönderiliyor.

İnebolu Orman İşletme Müdürü Kemal Gençsoy, yaptığı açıklamada, defne yaprağının "mucize bitki" olarak bilindiğini belirterek, defne meyvelerinden elde edilen yağın antiseptik özelliği olduğunu söyledi.

Geçmişi mitolojik çağlara kadar uzanan defnenin güzellik ve güzel kokunun sembolü bilindiğine dikkati çeken Gençsoy, şöyle konuştu:

"Yüzyıllardır saç dökülmelerine karşı defne yağı kullanılır, saç diplerine masaj yapılarak dökülmeyi önler. Bu bitki kışın yaprağını dökmeyen bir ağaçtır. Meyveleri küçük zeytin tanesi kadar olup, parlak siyah renklidir. Ülkemizde en çok defne yaprağının bulunduğu iller, Sinop, Bursa, Balıkesir, Kastamonu, Zonguldak, Trabzon, Mersin, Hatay ve Maraş civarıdır. Defne yaprakları yabancı ülkelere de ihraç ediliyor."

Tüccar Yavuz Özdemir de yaklaşık olarak üç yıldır defne yaprağı aldığını dile getirdi.

Bu yıl 120 ton defne yaprağı satın aldığını belirten Özdemir, "6 ay içinde 750 ton daha defne yaprağı satın almayı planlıyorum. Topladığımız defne yaprağıyla  hem orman köylüsüne ek kazanç sağlıyoruz hem de ürünleri ihraç ederek, ülke ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz. Ürünleri İzmir ve Manisa'daki fabrikalara satıyorum" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Ayhan Kaya da 3 yıldır defne yaprağı topladığını, tonunu 250 liraya tüccara verdiğini anlattı.

Editör: Vitrin Haber