İSTANBUL (AA) - Kudret Göz İstanbul Başhekimi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nail Sönmez, "Güneşlenmek ve zorunlu değilseniz dışarıya çıkmak için güneşin en yüksekte olduğu ve ışınlarının dik açıyla geldiği 10.00-16.00 saatleri arasını tercih etmeyin. Havuza ve denize kontakt lenslerle asla girmeyin." ifadelerini kullandı. 

Sönmez, göz sağlığına ilişkin yaptığı açıklamada, yaz aylarında göz hastalıkları şikayetlerinin arttığını belirtti.

Yaz aylarında en çok görülen göz hastalıklarının başında konjonktivit, bilinen diğer ismiyle göz iltihapları geldiğini ifade eden Sönmez, şunları kaydetti:

"Konjonktivit, bakteri, virüs, çeşitli tahriş edici maddeler, alerjiler, kontakt lens kullanımı gibi nedenlerle oluşur. Ortak kullanıma açık yüzme havuzları hastalığın buluşmasını kolaylaştırır. Yaz aylarında havuz kullanımının artmasıyla konjonktivit vakalarında da artış olmaktadır. Ayrıca havuzların dezenfeksiyonu amacıyla kullanılan klor gözlerde tahrişe yol açarak göz iltihaplarına neden olabilir. Havuza, denize kontakt lensleri çıkarmadan girmek enfeksiyon riskini arttırarak konjonktivitin yanı sıra kornea ülseri gibi birçok hastalığa davetiye çıkarır. Yaz aylarında havaların ısınması ve klima kullanımının artmasıyla birlikte göz kuruluğu şikayeti de yoğun olarak yaşanmaktadır. Göz kuruluğu, yanma, batma, gözlerde yorgunluk, kaşıntı, bulanık görme gibi hastaların yaşam konforunu olumsuz etkilemekle birlikte konjonktivit ve kornea ülseri gibi hastalıklara neden olabilir."

Sönmez, yoğun güneş ışığının katarakt, sarı nokta ve pterjium gibi göz hastalıklarına da neden olabileceğini aktararak, "Güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalmanın güneş yanıklarına, cilt kanserine neden olabildiği bilinmektedir. Ultraviyole ışınları cildimiz gibi gözlerimize de zarar vermektedir. Katarakt, sarı nokta ve pterjium hastalıklarının oluşumunda ve gelişiminde önemli faktörlerden biri de güneş ışınlarıdır. Tıbben pterjium olarak adlandırdığımız hastalık halk arasında kuş kanadı, melek kanadı, et yürümesi gibi isimlerle anılmaktadır. Pterjium, katarakt ve halk arasında sarı nokta olarak bilinen makula dejenerasyonu hastalıklarına güneş ışığına yoğun olarak maruz kalanlarda daha sık rastlanır. Güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmak hastalık riskini artırmaktadır. Sarı nokta ve kataraktın oluşmasında genetik faktörlerin de etkisi vardır. Sarı nokta ve katarakt hastalarının yanı sıra ailesinde bu hastalıkları taşıyanların da her mevsim olduğu gibi özellikle yaz aylarında  gözlerini korumaya özen göstermeleri gerekir." değerlendirmesinde bulundu. 

Yaz aylarında göz sağlığını korumak için güneş gözlüğü seçerken camlarının güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını önleyebilecek nitelikte olmasına dikkat edilmesini gerektiğini kaydeden Sönmez, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı yüzde 100 koruma sağlayan gözlüklerin tercih edilmesini, ayrıca satın alınacak gözlüğün UV ışınlarına karşı koruma yeterliliği ile ilgili sertifikalarını talep edilerek, koruma özelliklerini sertifikalarından kontrol edilmesini önerdi.

Sönmez, karın güneş ışınlarını yansıtarak, kar körlüğü olarak adlandırılan gözün kornea tabakasında ciddi hasarlara neden olabildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Kar kadar yoğun olmasa da kumun, suyun, çimenlerin de yansıtma özelliği vardır. Yazın güneş şemsiyesi altında, gölgede otururken bile bronzlaşmamızın sebebi de budur. Yüzme, trekking, sörf, bisiklet gibi açık hava sporları yapanların zeminden yansıyacak güneş ışınlarını göz önünde bulundurarak uğraştıkları spor dalına göre uygun güneş gözlükleri almaları gerekir. Gözlüğünüzün kullanım amacı ve yerine göre emilim ve blokaj değerlerinin yeterlilikleri değişebilir. Güneş gözlüğü satın almadan önce emilim ve blokaj oranları konusunda doktorunuzun önerilerini alabilirsiniz. Güneş gözlüğünüzü seçerken cam seçiminde olduğu gibi çerçeve seçiminde de özenli olun. Gözlüğünüzün yüz şeklinize uygun olduğundan ve yüzünüze tam oturduğundan emin olun. Yansıma ile gelen ışınlara karşı gözlerinizi koruyacak büyüklükte ve şekilde gözlükler tercih edin. Güneşlenmek ve zorunlu değilseniz dışarıya çıkmak için güneşin en yüksekte olduğu ve ışınlarının dik açıyla geldiği 10.00-16.00 saatleri arasını tercih etmeyin. Havuza ve denize kontakt lenslerle asla girmeyin."

Editör: Vitrin Haber