Fındık Araştırma Enstitüsü ve Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile  2 dönem halinde düzenlenen “Fındık Entegre Mücadele Sertifikalı Hizmet İçi Eğitim Programı”nın ilk dönemi 8-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında Enstitüde tamamlandı.

Eğitime  Sakarya, Giresun, Sinop, Trabzon, Samsun  ve Rize İl ve İlçe Müdürlüklerinden toplam 12 kursiyer katıldı.
Enstitü Müdürü Aysun Akar açılış konuşmasında Fındıkta entegre mücadelenin önemini vurgularken kursiyerlere enstitü çalışmaları hakkında bilgiler verdi.  Eğitimler ağırlıklı olarak teorik şekilde verilirken, enstitü arazilerinde uygulamalı eğitimler de verildi.

Teorik olarak verilen eğitimler ; Entegre Mücadele Tanımı , Amacı ve Prensipleri, Fındıkta Entegre Mücadelede Hastalıklar (Dr.Arzu Sezer)  Fındığın Türkiye’de ve Dünyadaki Durumu , Fındık Yetiştiriciliği Fındıkta Terbiye ve Dikim Sistemleri (Zir.Yük.MÜh.Yusuf Bilgen) , Fındığın Bitkisel Özellikleri , Fındık Çeşitleri (Zir.Yük.Müh.Hüseyin İrfan Ballık) ,  Fındıkta Budama (Zir.Yük.Müh. Selda Kayalak Balık) , Fındıkta Bitki Besleme Gübreleme (Zir.Müh. Kökten Öz) , Fındıkta Entegre Mücadelede Zararlılar (Zir.Müh. Çiğdem Köse Bulam) , Fındıkta Hasat Harman ve Mekanizasyon, Fındıkta Depolama ve Aflatoksin (Gıda Yük. Müh. Tuğba Er)
Uygulamalı olarak verilen eğitimler ; Fındıkta Bitki Besleme Gübreleme (Zir.Müh. Kökten Öz), Fındığın Bitkisel Özellikleri , Fındık Çeşitlerinin Tanıtımı  (Zir.Yük.Müh. Hüseyin İrfan Balık) , Fındıkta Dikim ve Budama (Selda Kayalak Balık , Yusuf Bilgen) , Fındıkta Zararlıları, Hastalıkları ve Yabancı Otların Tanıtılması ( Dr. Arzu Sezer, Zir.Müh. Çiğdem Bulam Köse)
Uygulamalı eğitimlerin ağırlıklı olduğu “Fındıkta Entegre Mücadele II. Dönem Eğitimi “03-07 Temmuz 2017 tarihleri arasında Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü tarafından verilecek. 
Editör: Vitrin Haber