Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altına hayır mitingi düzenlendi. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı mitingde yapılan konuşmalarda “Çernobil faciasından bile ders çıkaramayanlar bugün Sinop’ta nükleer santral kuruyor, Terme’de deniz suyunu ısıtarak doğal hayatı tehdit ediyor” denildi.

Miting ilk olarak ilçenin Sakarya Mahallesi Yunus Emre Köprüsü'nde mitingin yapılacağı Fatsa Yeni meydanına kadar yürümesiyle başladı.
Mitinge Demirci Köyü Doğa Platformu, Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu, Fatsa ve Avcılar ve Atıcalar Derneği, Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu, Ordu Doğa Yaşam ve Alanlarını Koruma Platformu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yeni meydanda ilk olarak konuşmayı gerçekleştiren tertip organizatörlerinden Gülizar Şendur yaptı. Şendur, " 'Ölüler altın takmaz' diyen canlar merhaba. Nefesi kesilmeye çalışılan bir kentin sabahında burada bölgemizin ve ülkemizin dört bir yanından gelen dostlarla hep birlikteyiz. Bölgemizin yok olmaması için yıllardır HES'lere karşı verdiğimiz mücadelede bizleri yalnız bırakmadınız. Bugün de doğayı ve yaşamı zehirleyen siyanürlü altın aramaya karşı verdiğimiz mücadelede bir aradayız. Bizler biliyoruz ki, bir arada oldukça kimse ağaçlarımızı yok edemez. Bizler biliyoruz ki, bir arada oldukça kimse doğamızı zehirleyemez. İşte her türlü engellemelere ve gizli tehditlere rağmen işte yine bir aradayız. Tertip komitesi adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yakın bir tarihte yaşadığımız Çernobil faciasından bile ders çıkaramayanlar bugün Sinop’ta nükleer santral kuruyor, Terme’de deniz suyunu ısıtarak doğal hayatı tehdit ediyor. Bütün bölgede suları tünellere hapsederek derelerimizi kurutuyor ve son olarak da kentimizde siyanürle altın arayarak topraklarımızı zehirliyor. Bunları yapanlar, bunlara izin verenler ve bu katliama sessiz kalanlar gelecekte yaşanacak olan can kayıplarının sorumlusudur. Bugün bu doğa katillerinin yanında yer alanlar evlerinde sevip kokladıkları çocuklarının da katili olduklarının farkında mı acaba” dedi.

İkinci konuşmayı ise bahçeler köyünden Sevim Atasoy isimli kadın gerçekleştirdi. Atasoy, “Ne mutlu ki bugün burada birlikte siyanüre karşı direniyoruz. Vatanımıza toprağımıza sahip çıkmak için buradayız. Geçimimizi sağladığımız toprakları bizler sahip çıkmazsa kim çıkacak. Hep birlikte direniyoruz. İnşallah mutlu sona ulaşacağız” diye konuştu.
Köylü vatandaşlardan Hayriye Akut ise, “Haklı direnişimize karşı hep birlikte buradayız. Siyanüre karşıyız. Ben yaşamayı istiyoruz. Toprağımızı istiyoruz. Biz Ölmeyi istemiyoruz, yaşamayı istiyoruz" şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından Fatsalı ses sanatçısı Mehmet Gümüş, mitinge katılanlara bir konser verdi. Gümüş, ilk şarkının arasında yaptığı konuşmada, “Toprağımıza sahip çıkmak için buradayız. Gün birlikte hareket etme günüdür” dedi.
Miting olaysız bir şekilde sona erdi.
Editör: Vitrin Haber