Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi kapsamında 2015 yılı temizleme çalışmaları Riva açıklarında başlatıldı. İlk çalışmalarda 29 metreden yaklaşık bin 800 metre terk edilmiş ağ çıkartıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Sinop’un da içinde bulunduğu çeşitli illerde çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü işbirliğiyle “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında başlatılan denizin dibini temizleme çalışması, Riva ve Şile açıklarında başlatıldı. 2015 yılı itibariyle 500 bin TL’lik bütçe ayrılan temizleme çalışmaları Balıkesir, İstanbul, İzmir, Mersin, Hatay ve Sinop illerinde devam ediyor. Ağ çıkarma operasyon alanında özel bir robot ve dalgıçların yaptığı keşif sonrası temizleme çalışması başlatıldı. Yapılan temizleme çalışmasında 19 metreden bin 800 metre uzunluğunda terk edilmiş balık ağı ortaya çıkartıldı.
“BELİRLENEN 45 LOKASYON ALANINI TEMİZLEYENE KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Önemli bir çalışmayı başlattıklarını ifade eden İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, “Su Ürünleri Balıkçılık Genel Müdür Yardımcımız, ilçe Kaymakamlarımız, ilçe müdürlüklerimiz ve ilgili sektör çalışanlarıyla birlikte önemli bir çalışmayı başlatmış bulunmaktayız. Aslında çalışmamı 2014 yılında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldı. 2014 yılı içerisinde 75 lokasyonda yaklaşık olarak 29 bin metre ağ çıkartılıp temizlenmiş oldu. Bu senede projenin ikinci ayağı olarak yaklaşık olarak 45 lokasyonda çalışmamız devam ediyor. Bu lokasyonların 29’unda deniz dipi taraması yapılarak bu atıkların yerleri tespit edildi. Bu gün burada ilkini çıkarmış olmaktayız. Bu faaliyetlerimiz 45 lokasyonda ki yerleri temizleyene kadar devam edecektir” dedi.

“BELİRLEDİĞİMİZ LOKASYON ALANLARINDA DENİZİN ALTINI TEMİZLEYECEĞİZ”
Çalışmalar hakkında bilgiler veren Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz ise, "Arkamda görmüş olduğunuz bir gırgır ağıdır. Bu bölge gırgır teknelerinin av alanı olarak bilinmektedir. Avcılık sırasında istem dışı olarak, ağların gerek kayığa takılması, gerek özelliklere bağlı olarak kopması sonucunda dipte kalıyor. Dip yapısının kayalık olması neticesinde balıkçılar için zahmetli bir iş olduğu ve balıkçı teknelerinin donanımsal açıdan yeterli olmadığı için uğraşmıyorlar. Sizlerde şahit oldunuz neredeyse bir saatten beridir bu ağı dışarıya çıkartmaya çalışıyoruz. Balıkçı tekneleri kendi özellikleriyle bu işi yapamazlar. Bizde son 4 yıldan beri Türkiye genelinde bir çalışma yaptık. Bu tür kaybolan ağların bulunduğu yerlerin tespitini yaptıktan sonrada toplam 650 lokasyon alanında bu tür ağların bulunduğunu tespit ettik. Geçen sene 150 lokasyon alanında 3 milyon metrekare alanı tarayarak bir çalışmayı sonuçlandırmıştık. Bu senede aynı çalışmayı yaparak bir sene içerisinde bu ağların temizlenmesi işini gerçekleştirmeye çalışacağız” diye konuştu.
 
Editör: Vitrin Haber