Bindiği Dalı Kesmek...

Kanlıca Mantarı Sinop ve ilçelerinin önemli yiyecek türlerinden birisidir. Ve bu mantar yüzlerce köylümüze sezonlukta olsa ek ve önemli bir gelir kaynağıdır. Bugüne kadar doğadan toplama yoluyla devam edegelen Kanlıca mantarı ile ilgili herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamış olması, bu önemli gıdanın halen gıda sanayine konu olmaması Sinop'un ve Sinoplu yöneticilerin büyük bir eksikliğidir. Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi tarafından iyi bilinen ve sevilerek tüketilen bu mantar türünün Sinop ekonomisine daha çok katkı sunması için çalışma yapmak gerekir.

Gelelim doğadan toplama konusuna. Bu konuda makale ekindeki resimden de görüleceği gibi toplama büyük önem arz etmektedir. Yanlış toplama mantar popülasyonuna olumsuz yönde etki yapacaktır.

Mantarlar doğada kendiliğinden yetişmektedir. Sporla çoğalan bir canlı türü olan mantarın kökünü kazıyan bilinçsiz vatandaşlarımız mantarın türünün azalmasına ve yok olmasına neden olduklarının farkında bile değiller.

Doğadan mantar toplarken mantarı kökü yerde kalacak şekilde bıçakla keselim ki toprakta kalan parçasındaki sporlarla mantar o bölgede seneye de yetişebilsin. Resimdeki gibi daha fazla kilo gelsin diye dibinden sökülen mantar bindiğin dalı kesmekten farksız. 

Lütfen vatandaşlarımızı bu konuda uyaralım. Kökünden çıkarılmış mantar satan satıcıları uyaralım ve ikaz edelim. Höbelen(kuzu göbeği) mantarının neredeyse yok olması bu nedenledir. Kanlıcaya sahip çıkalım.

Kanlıca sembolümüzdür,kökünden kazımayalım, bu önemli mirası geleceğe taşıyalım.