Sinop Bilim ve Sanat Merkezi, Bilim Kahramanları Deneği tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen “Bilim Kahramanları Buluşuyor/FLL” turnuvasında Sinop’u temsil etti. 

Çocukların robot tasarlayıp programladıkları, toplumsal sorunlara projeler ve çözümler ürettikleri bir turnuva olan “Bilim Kahramanları Buluşuyor” turnuvası, çocukları bilimin eğlenceli dünyası ile buluşturuyor. Dünya’da 80 ülkede 9-16 yaş arası çocuğun katıldığı turnuvada öğrenciler, kurdukları takımlarla robotlar tasarlayıp sorunlara çözüm olacak yeni projeler geliştiriyorlar. 

Sinop Bilim ve Sanat Merkezi adına turnuvaya katılan, koçluğunu Musa Yılmaz, danışmanlığını ise Musa Can ve Hakan Süzgün´ün yaptığı, Burak Şahin (Sinop BİLSEM/Sarı Saltuk Anadolu Lisesi), Tan Poyraz Sencer (Sinop BİLSEM/Sinop Fen Lisesi), Ezgi Gönül (Sinop Fen Lisesi), Nazım Güray Karaçıkay, Polat Öztürk, Seygan Karadaş (Sinop BİLSEM/İstiklal Ortaokulu), Övgü Güleryüz, Gülnur Mercan (Sinop BİLSEM/Şehit Halil Özdoğru Ortaokulu), Barış Kaan Üstek (Sinop Bilsem/M.A.Ersoy Ortaokulu), Efe Karan Süzgün’den (Sinop BİLSEM/Atatürk İlkokulu), oluşan B.E.S.T. takımı Ankara´da yapılan  “Bilim Kahramanları Buluşuyor/FIRST LEGO League (FLL) Ankara Yerel Turnuvasında, sorunu en iyi tanımlamış, detaylı bilgi kaynakları incelemiş, sağlam analiz yapmış, uzmanlarla etkileşim içinde var olan çözümleri en iyi taramış olan takıma verilen Araştırma Ödülü’ne layık görüldü.  

SONUÇ ODAKLI DEĞİL SÜREÇ ODAKLI BİR ETKİNLİK
Turnuva Hakkında bilgi veren Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Süzgün, FLL’nin sonuç odaklı değil, süreç odaklı bir etkinlik olduğunu söyledi. Süzgün; “Turnuvalara katılacak 4-10 kişiden oluşan takımlar, 2-3 ay öncesinden çalışıp; robot tasarlayıp, program yazıyor, araştırmalar sonucu özgün çözümler üretiyor, teatral sunumlar yapıyor, süreç içinde kazan-kazan tavırları içselleştirerek, kullanıyor ve yayıyor. Takımlar önce yerel, sonra başarılarına göre ulusal ve uluslararası turnuvalara katılma fırsatı elde ediyor” dedi. 

“Bilim Kahramanları Buluşuyor/FIRST LEGO League (FLL) turnuvalarının amacının, gençlere bilim ve teknolojiyi sevdirirken, onların sosyal sorumluluklarının farkında olan, takım çalışması yapabilen, çevresindekilere, doğaya, topluma duyarlı birer birey olmalarına katkıda bulunmak olduğunu belirten Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Süzgün, turnuvaya hazırlanan gençlerin sezon boyunca bir taraftan; “hayvanlar: yaşam ortaklarımız” temalı bir proje üretip geliştirirken, diğer taraftan tasarladıkları ve programladıkları robotlarla, temayla ilgili görevleri çözdüklerini söyledi. 

HEDEFİMİZ TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMEK
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen turnuvaya Sinop’tan daha önce katılan bir takım olmadığının altını çizen Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hakan Süzgün,  kısa süreli bir çalışmanın sonrasında katıldıkları bu önemli turnuvadan başarı ile dönmelerinin kendilerini mutlu ettiğini ve ilerleyen yıllarda gerçekleştirecekleri çalışmalarla sadece Sinop’u değil Türkiye’yi temsil etmeyi hedeflediklerini belirtti. Süzgün; “İlk defa katılmanın heyecanını tüm takım olarak yaşadık. Amacımız tecrübe edinip sonraki yıllarda Ülkemizi temsil etmekti. Sezon boyunca yapılan çalışmalar proje, özdeğerler, robot tasarım ve robot oyunundan oluşmaktadır. Takımımız yaklaşık 2-3 ay çalışarak “hayvanlar: yaşam ortaklarımız” hakkında proje üretti. Bu konuda uzman kişilerle konuştular, uzman kişilerin fikirlerini aldılar. Ayrıca robot tasarlayıp programlamasını kendileri yaptılar. Özdeğerlerle ilgili ortak bir çalışma yaptılar. Takımın koçu Musa Yılmaz ve danışmanı Musa Can’a yaptıkları rehberlikten dolayı Sinop Bilim ve Sanat Merkezi ailesi olarak çok teşekkür ederiz. Başarılarından dolayı da öğrencilerimizi tebrik ediyoruz” diye konuştu. 
Editör: Vitrin Haber