Yeni canlı türüne, projenin yürütücülüğünü yapan ve geçtiğimiz ay geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin’in adı verildi. 

Geçtiğimiz ay ailesi ile birlikte geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin’in yürütücülüğünü yaptığı ve halen devam etmekte olan "Türkiye ve Karadağ Denizel Ekosistemlerinde Çevresel Biyo-İndikatör Olarak Meiofaunal Organizmalar" başlıklı proje kapsamında, Sinop Körfezi’nde 2-4 metre derinlikteki deniz kumu içerisinde yaşayan mikroskobik büyüklükteki omurgasız hayvanlar (meiofauna) incelendi. 
Yapılan incelemeler sonucunda Tardigrada (su ayıları) şubesine ait Megastygarctides cinsinden yaklaşık yarım milimetre büyüklüğündeki bir canlı türünün Türkiye denizlerinde ilk kez kaydedildiği saptandı. 

KEŞFEDİLEN CANLI TÜRÜNE ‘MEGASTYGARCTİDES SEZGİNİİ’ ADI VERİLDİ
Keşfedilen bu tardigrad türüne, Türkiye’de henüz yeni ve zahmetli bir çalışma alanı olan meiobentos konusunda öncü çalışmalara imza atan ve uluslararası projelerin yürütücülüğünü yapan Merhum Prof. Dr. Murat Sezgin’e vefa olarak Uzm. Dr. Derya Ürkmez tarafından ‘Megastygarctides sezginii’ adı verildi.   

CANLI TÜRÜNE DÜNYADA İLK KEZ RASTLANDI
Projede araştırmacı olarak çalışan ve Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SÜBİTAM) Hidrobiyoloji laboratuarı sorumlusu olarak görev yapan Uzman Dr. Derya Ürkmez, 2016 yılında Fransa’da yapılan bir çalıştaya katılarak tardigradlar konusunda dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof.Dr. Reinhardt Mobjerg Kristensen, Dr. Lukasz Kaczmarek ve ekibi ile bir araya geldi. Bulunan canlı türü ile ilgili yaptığı görüşmeler ve ileri incelemeler sonucunda bu canlı türünün sadece Türkiye’de değil dünyada da ilk kez keşfedildiği saptandı.

DÜNYADA SADECE 6 TÜRÜ BULUNUYOR 
Keşfedilen canlı türü ile ilgili makale Prof. Dr. Murat Sezgin’in vefatından kısa bir süre önce saygın bir uluslararası bilim dergisi olan ‘Marine Biology Research’te yayınlanmak üzere kabul edildi. 
Çok farklı ortamlarda ve sıra dışı koşullarda yaşama kabiliyetine sahip olduklarından dünyanın en dayanıklı hayvanı olarak bilinen tardigradlar konusunda Türkiye’de çok az sayıda çalışma yer alıyor. Nadir rastlanan Megastygarctides cinsinin ise dünyada sadece 6 türü (yeni keşfedilen bu türle birlikte) bulunuyor.   

PROF. DR. MURAT SEZGİN’İN ADI BİLİM DÜNYASINDA YAŞATILACAK
Yürütülen bilimsel çalışmayla alakalı bilgiler veren Sinop Üniversitesi SÜBİTAM Hidrobiyoloji laboratuarı sorumlusu Uzm. Dr. Derya Ürkmez, keşfedilen canlı türü ile birlikte Prof. Dr. Murat Sezgin’in adının bilim dünyasında yaşatılacağını belirtti.

Uzm. Dr. Derya Ürkmez yürütülen projeyi yılsonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, “TÜBİTAK’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Gelecekte Türkiye’de meiobentos konusundaki çalışmaların artması ile birlikte saptanan tür sayılarında önemli bir artış olacaktır. Böylelikle doğal mirasımız olan biyo çeşitliliğimizin ortaya çıkarılması ile birlikte dünyada çok önemli bir zoo coğrafik alanda bulunan Türkiye’nin önemi daha da artacaktır. 2013 yılında da Sinop Körfezi’nde yaşayan Nematoda’ya ait bir canlı türü keşfetmiş ve meiobentos konusunda bize eğitim veren Rusya’daki hocamızın adını vermiştik. 2015 yılında da yine bu proje kapsamında bir Kinorhyncha türünün Türkiye’den ilk kaydını bildirmiştik. Biz Karadeniz’in biyoçeşitliliğinin tespit edilmesi konusunda büyük emekleri olan Prof. Dr. Murat Sezgin’in başlattığı bu projeyi Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Bat ile birlikte devam ettireceğiz. Bu yılsonunda tamamlamayı hedeflediğimiz projenin sonucunda Karadeniz’de dipte yaşayan canlı türlerinin durumu ve bu canlıların çevre ile etkileşimlerini analiz ederek Sinop Körfezi’nin ekolojik kalitesini belirlemeye çalışacağız. Ben, doktora tezimi çok istediğim meiobentos alanında yapmamı sağlayan, gerekli tüm imkânları seferber eden ve akademik kariyerimde önemli bir yere sahip olan sevgili dostum ve danışman hocam Prof. Dr. Murat Sezgin’in ani kaybı dolayısıyla büyük üzüntü içindeyim. Ancak bu canlı ile birlikte kendisinin adının bilim dünyasında yüzyıllarca anılmaya devam edileceğini bilmekten ve ani vefatından önce bu isimlendirmeyi gerçekleştirmiş olmaktan büyük gurur duyuyorum” dedi.
 
Editör: Vitrin Haber