Kuzey yarım kürede 21 Aralık Cuma günü en uzun gece, en kısa gündüz yaşanırken, Türkiye'de de en uzun gece ise, ülkenin en uç kuzey noktası olan Sinop'ta yaşanacak.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede önceki gün en uzun gece, en kısa gündüz yaşandı. Güneyden kuzeye gidildikçe gece süresi uzarken, Kuzey kutup noktasında bugün itibariyle 6 ay gece yaşanmaya başlanacak.

Kuzey yarım küre için yılın en uzun gecesi 21 Aralık'ta, en uzun gündüzü ise 21 Haziran'da yaşanırken, Türkiye'de en uzun gece Sinop'ta yaşanacak.

Güney yarım kürede ise bu tarihlerde tam tersi gelişmeler oluyor. Dünyanın güneşe yaklaşıp uzaklaşması, kuzey ve güney yarım küreler arasındaki mevsim sürelerinin farklı olmasına neden oluyor.

Eksen eğikliği sonucunda mevsimler oluşuyor, gece-gündüz süreleri ve aynı boylam üzerindeki noktalarda güneşin doğuş ve batış saatleri değişiyor; Kuzey ve Güney yarım kürelerde farklı mevsimler yaşanıyor, Muson rüzgârları oluşuyor, Ekvatordan kutuplara gidildikçe gece-gündüz süreleri arasındaki fark artıyor.

Haber: Fatma Özen

Editör: Vitrin Haber