Sinop’ta meydana gelen bu üzücü olay, Sinop çevresindeki kazalarda da büyük heyecan yarattı. Durağan Müdürü Köprü Müdürüne, Samsun Naibi Lâdik Müftüsüne, Boyabat Kazası da Zeytun (Çatalzeytin) kazasına birer mektup yazarak, eli silah tutan kimselerin toplanarak, yardım için Sinop’a gönderilmelerini istediler. 

Boyabat Kazasından Zeytun Kazasına Sinop’a yardım için Yazılan Yazı:

“Zeytun kaza meclisi hamiyyetlü Efendi ve Ağalar
  İşbu Çeharşenbe (Çarşamba) günü üç ambarlu ve kapak olarak sekiz aded moskov sefinesi Sinop’a gelip Sinop Limanında olan donanma-yı hümayun ile muharebeye cür’et ve limanda olan donanmayı külliyen ihrak edip Sinop Kal’asını muhasara etmekle bu taraftan eli silah tutan Müslüman olanlardan bir kimesne kalmayıp cümlesi Sinop tarafına gitmiş olmakla ey aşkına resul, ey aşkına Zeytun kazasının eli silah tutar kimesneleri, bir saat akdem Sinop tarafına sevk edesiz. Bu hususta bilcümle Müslüman üzerine farz-ı ayın olmakla herkes başı ve dini için gayret-i lazımeden olmakla husus-ı mezkürede iştibah etmeyip ona göre din uğrunda sa’y ü gayret eylemenizi havi ve işbu mazbatamızı kıraat edip Amasya mutasarrıfı sa’adetlü Salih Paşa hazretlerine takdim-birle ahbara himmetleri niyazında mazbata-ı acizanemiz terkimine ibtidar kılındı.
                                                                                      Fi Gurre Rebi’ül- evvel sene 70


Müdir-i Boyabad Müfti-i Boyabad Naib-i Boyabad      
Esseyyid Mustafa           Hafız Mehmed               Esseyyid Mehmed
         Latif          Ata         Bahaeddin
 

Baskın Sonrasında karaya çıkarak etrafa Dağılmış Olan Askerlerin Toplattırılması

Sinop’taki deniz savaşı sırasında batan Türk gemilerinden sahile çıkmayı başararak canlarını kurtaran Türk denizcileri, Sinop ve çevresindeki kazalara dağılmışlardı. Baskın sonrası Sinop’taki yaralıların İstanbul’a nakli için harekete geçen İstanbul Hükümeti, çevreye dağılan askerlerin bulunup İstanbul’a gönderilmesi için de harekete geçti.

Savaştan kurtulmuş olan subay ve erler ile yaralıların o bölgede nerelere dağıldıklarını araştırmak ve hepsinin toplattırılarak İstanbul’a gönderilmelerini sağlamak amacıyla, Bahriye Kaymakamlarından Emin Bey, görevli olarak Sinop’a gönderildi. Sinop’a gelen Emin Bey, dağılmış olan subay ve erlerin bulundukları yerleri tespit ederek, bulabildiklerini, en yakın iskeleden uygun vapur ve gemilere bindirerek, peyder pey İstanbul’a gönderdi.

Beş vapur ile Karadeniz’e açılan Ferik Ahmed Paşa, dönüşte Samsun ve Sinop İskelelerine de uğrayarak, buralarda toplanmış olan askerleri İstanbul’a taşıdı. Kaç asker taşıdığı bilinmiyor.

Denizdeki Gemi Enkazının Çıkartılması

Sinop Deniz Savaşında yedi Firkateyn, ( Güverte ve ambarında 30-70 top bulunan üç direkli savaş gemisi) üç korvet, (Güvertesinde 20-30 top bulunan 3 direkli savaş gemisi) ve bir vapurdan oluşan 11 savaş gemisi ile limanda demirli bulunan beş Türk Ticaret Gemisi tamamen yok oldu.
Dağılan askerleri toplayıp İstanbul’a göndermek için görevlendirilen Emin Bey, batık gemileri de inceleyerek gerekli bilgileri İstanbul’a aktardı. Bunun üzerine İstanbul’dan 10 Aralık 1853 ‘te Kastamonu Valisi, Sinop Kaymakamı ve Kereste memuru Emin Bey’e yazılan yazıyla, kıyıya yakın gemilerden çıkarılması mümkün olan top, kumana ve diğer işe yarar malzemenin çıkarılarak depolanması istendi. Sonraki günlerde Mirliva Hasan Paşa emrine verilen bir miktar subay ve erlerle, batıkları çıkarmak üzere Sinop’a gönderildi. (Ayrıca Sinop Tersanesinde iki adet dolap sandalı yaptırması da emredildi.)

Halktan bazı kişilerce daha önce gemilerden alınan malzemeler bulunup geri alınarak İstanbul’a gönderildi. Atıklardan çıkartılan hasarsız topların bir kısmı, savaş sırasında hasar gören Tabyalara, bir kısmı da Sinop Tersanesinde yapılmakta olan bir Firkateyne kondu. ( Batık Necm-i Efşan Korvetinden çıkartılan 11 top, hasarlı tabyalar için Avrupa’ya sipariş edilen toplar gelinceye kadar, geçici olarak Sinop’ta bırakıldı.)

Ayrıca batık gemilerden çıkartılan on iki kalem mühimmat, Sinop Tersanesinde yeni yapılmakta olan Geyvan-ı Bahri Firkateyni için bırakıldı.

Bunun dışında, batık gemilerden çıkartılan ahşap kısımlarının, Sivastopol’deki Osmanlı Ordusu için Sivastopol’e gönderilecek odunların içine katılması kararlaştırıldı. Bu iş için Sinop ve Ak liman İskelelerinde hazırlanan yirmi bin çeki odun arasında, gemilerin ağaç kısımları da yer alarak, yakılmak üzere Sivastopol’e gönderildi.