Sinop Kültür Merkezinde düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü programına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CGP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkan Vekili Önder Serdar Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı.

ÖĞRETMENLER HAYATIMIZIN ŞEKİLLENMESİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Öğretmenlerin hayatımızın şekillenmesinde çok önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Yumaklı; “Bugünün kahramanı olan aslında bütün hayatımızı şekillendiren çok kıymetli öğretmenlerimiz. Belki de söylediklerimizin yada söyleyeceklerimizin çok daha fazlasını hak ediyorlar. O yüzden ben tekraren buradaki öğretmenlerin nezdinde Türkiye’deki bütün öğretmenlerimizin yeniden sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Elbette öğretmenlerimizin hayatımızda ne kadar önemli bir yeri olduğunu, hayatımızın belli kademelerinde belli yaşlarında hissedebiliyoruz. Ben her 24 Kasımda benim hayatımı şekillendiren ilkokul öğretmenimi hiç unutmam mesela. Hakikaten şöyle bir cümlesi var ben onu söyleyerek konuşmamın diğer kısmına devam edeyim. Yaşım 55, 7 yaşında olduğumuzu da düşünürsek yaklaşık 40 küsur yılın üzerinde bir zaman dilimi geçmiş olmasına rağmen hafızamıza nakşetmiş olduğu bir şey vardı onu sizinle paylaşmak isterim. Şöyle demişti ‘Ne olursan ol ama en iyisi ol. Hiçbir şeyden asla vazgeçme’. Ve nitekim de öyle yaptık, kendisini tekrar burada sizin nezdinizde muhabbetle sevgiyle yad ediyorum. Hakikaten söyleyecek sözde bulamıyorum önemi ve benim için kıymeti açısından” dedi.

ÖĞRETMENLER ÖĞRENCİLERİNİ NAKKAŞ TİTİZLİĞİYLE ALIN TERİ DÖKEREK GELECEĞE HAZIRLIYOR

Öğretmenlerin genç nesilleri adeta bir nakkaş titizliğiyle işleyip alın teri dökerek geleceğe hazırladığının altını çizen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü; “Öğretmenlerin gençleri geleceğe hazırlaması aslında sadece çocuklarımız için değil aynı zamanda bir ülkenin de şekillenmesi için ortaya koydukları gayret, çaba ve alın teri. Öğretmenlik nedir diye sorduklarında bunu en iyi tanımlayacak olan söz ‘İnsan yetiştirme sanatı’. Biz aynı zamanda böyle bir anlayışın, inancın ve kültürün mensubuyuz ki hep duymuşuzdur hayatımız boyunca ‘Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum’ ve bunu hakikaten bizim atalarımız uygulamıştır.

İKİNCİ YÜZYILIN İNŞASINDA EN BÜYÜK MÜCADELEYİ EĞİTİM ALANINDA VERİYORUZ

Yine dünya değerlerinden biriyle örnek verecek olursak ta Socrates’in bir sözünü burada hatırlatmak isterim ‘Dünyada her şeye kıymet biçilebilir ama öğretmenin eserine kıymet biçilemez’. Bizler Türkiye’nin ikinci yüzyılının inşasının başladığı bu süreçte en büyük mücadeleyi elbette eğitim alanında veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Zihnen istiklal ve hürriyetini temin edememiş milletlerin hür milletler olduğunu, hür düşünceye sahip olduğunu söylemek mümkün değil. Bu sebeple eğitim meselesini aynı zamanda ülkelerin özgürlüğü ülkelerin istiklali olarak görmek lazım. Bu önceliğimizle birlikte elbette medeniyetin ilim, irfan, ahlak, fazilet gibi değerlerle yükselmesini hedefliyoruz. Halen bütün dünyada olmaz dediğimiz ne varsa olduğu bugünlerde savaşların, katliamların, her gece bize adeta kanıksatılan görüntülerle yaşanılan bu ülkede biz elbette ilim, irfan, ahlak, faziletin önemini bir kez daha hissetmiş oluyoruz. Bizim milletimizin kalbi her zaman mazlumların yanında olmuştur. Bugün Gazze’deki bu katliama da elbette aynı şekilde reaksiyon vermekte. Bizim özgürlüğümüze, bizim hür düşüncemize, bizim ülkemizin gelişmesine bir tohum olarak çok kıymetli öğretmenlerimizin attığı o ilk adım daha sonra o gençlerimizin bu ülkeye verecekleri değerle yeşerecek ve bu ülkenin sonsuza kadar yaşaması için oluşturacakları değer zincirinin bu ülke için önemini göstermiş olacak. Öğretmenlerimiz bu anlamda en kritik en önemli noktada”. 

Konuşmasında öğretmenlere seslenen Bakan Yumaklı, öğretmenlerin çok kıymetli ve saygıdeğer bir görev icra ettiğini belirterek öğretmenlere bu özellikleri nedeniyle minnet ve takdirlerini sundu.

Direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü aydınlatma direğine çarptı Direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü aydınlatma direğine çarptı

EĞİTİLEN HER GENÇ MİLLETİMİZE DAHA DA GÜÇ KATIYOR

Bir insanı yetiştirmenin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu bildiklerini aktaran İbrahim Yumaklı; “Öğretmenliğin fedakarlıkla, sevgiyle, özenle yapılabilecek olması dışında herhalde başka bir motivasyonda yoktur. Anne babalar sizlere çocuklarını o körpe dimağları emanet ettiğinde sizler o körpe dimağlara vermiş olduğunuz bilgilerle geleceğimizi şekillendiriyorsunuz. Sizin kattığınız her değer milletimize elbette daha da güç katıyor.

ÇABALARINIZLA GIPTA EDİLEN YERLERE GELİYORLAR

Çocuklarımız ve gençlerimiz konuşmacılarımız söyledi, sizin gösterdiğiniz çabalarla teknolojide, bilimde, sanatta, sporda bugün dünyanın gıpta ettiği yerlere gelmiş oluyorlar. O yüzden tekrar edelim siz sadece bugünün değil kesinlikle ve kesinlikle geleceğin mimarlarısınız. Ülkesine ve milletine bağlı, medeniyet birikimini geleceğe taşımaya kararlı, tarihi ve kültürüyle barışık nesillerde en nihayetinde yine sizlerin eseri.

TOPLUMUN VE ÇAĞIN İHTİYAÇLARINA UYGUN BİR EĞİTİM ORTAMI OLUŞTURDUK

Büyük bir heyecanla temellerini attığımız gelecek 100 yıl hedeflerimiz bugünün elbette genç nesillerinin bu salonda gördüğümüz kardeşlerimizde dahil olmak üzere genç nesillerimizin ellerinde hayat bulacak. 2002 yılından bu yana sürdürdüğümüz politikalarla eğitim konusuna ekonomik, beşeri ve sosyal kalkınmanın temel dinamiği olarak ayrı bir özen gösteriyoruz. Elbette yapılan birçok reform var. Özellikle bu reformların eğitim camiasını yasakçı ve baskıcı anlayıştan kurtardığını memnuniyetle bugün ifade edebiliriz.  Özellikle mesleki formasyon kazandırmaya yönelik eğitim kurumları proje ve yatırımlarla toplumun ve çağın ihtiyaçlarına uygun bir eğitim ortamını da oluşturmuş durumda. Bu çerçevede bizlerde bakanlık olarak eğitimin içerisindeyiz. Sadece çiftçilerimiz için değil aynı zamanda her toplumun kesiminde olduğu gibi gelecekte de bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri aklımıza ne gelirse bu ülkenin ihtiyacı olan gıda arz güvenliğini sağlayacak her noktada gençlerimizin mutlaka bu üretimin içerisinde olmasını istiyoruz ve bekliyoruz. Dolayısıyla bizim eğitimlerimizde elbette bu noktada gelişmiş olmakta.

İLKOKUL ÖĞRETMENİMİ ANLATACAK KELİME BULAMIYORUM

Gelecek nesillerin ülkesine ve milletine faydalı fertler olarak yetişmeleri için gösterdiğimiz ortak çaba millet olarak gücümüzün ve başarımızın en önemli teminatı olacaktır. Değerli öğretmenlerimiz kıymetli misafirler eğitimin hem titizlik hem de bir gönül işi olduğunu söyledik. Öğretmenlerimizin hakkını kolay kolay ödeyemeyeceğimizi biliyorum. Konuşmamın en başında da ifade ettim ben ilkokul öğretmenimi anarken onu anlatacak söz bulamadım. Onu anlatacak yeterli sözcük bulamadım. Ama bizler mutlaka öğretmenlerimizi hayatımızda etkisi olan çok kıymetli öğretmenlerimizi saygıyla minnetle anmamız gerekir. Dolayısıyla bugünkü bu toplantıyı herhangi bir toplantı olarak görmediğimin altını çizmek isterim. Hakikaten benim için son derece duygulu bir ortam oldu. Tekraren sz değerli öğretmenlerimizi yalnız bırakmayacağımızı, huzur ve güveniniz için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı hükümetimiz adına teyit ediyorum.

CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA ETME MÜCADELESİ VERİYORUZ

Bugün sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde elbette ülkemizin bu anlayış ve hassasiyetle geleceğini inşa etmenin mücadelesini veriyoruz. Ben bu duygularla çok kıymetli öğretmenlerimizin öğretmenler gününü yeniden kutluyorum. Öğretmenlerimizin kendi mesleklerini icra ederken kendilerinden çok şeyler verdiğini hatta hayatını bile verdiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bu yolda çabasını, gayretini ve hatta hayatını kaybetmiş olanları rahmet ve minnetle anıyorum. Ben Türkiye Cumhuriyetinin bir bakanı olarak müsaadenizle siz kıymetli öğretmenlerimi alkışlamak istiyorum” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı öğretmenlere teşekkür belgesi ile fidan hediye etti. Program çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Editör: Vitrin Haber