Bir dernek düşünün...

Koskoca Avrupa kıtasında örgütlenecek...

Ve devamında,  Avrupa’daki tüm hemşerilerini kucaklayarak,  köklerinin geldiği memleketine bir fakülte binası  yaptıracak..

Hayal gibi değil mi?

Ama gerçek...

Bunu başaran derneğin ismi Avrupalı Sinoplular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği…

Kısa adı ile ASİDER !

 

Türk eğitiminde bir ilke imza atarak, Sinop’a eğitim fakültesi yaptıran ve tarihe geçen ASİDER’i burada sizlere anlatacak değilim.

Kaldı ki, ASİDER’i anlatmak için bu köşeler yetmez, kitap yazılmalı..

Hatta  üniversite öğrencilerimiz için tez konusu bile olabilir.

Evet..

Bir kıtada örgütleneceksin, işadamını, akademisyeni, mühendisini, doktorunu sanatçını, esnafını, gazetecini, yazarını- çizerini, işçini, ev hanımını, öğrencini  bir çatı altında toplayacaksın.

 

Tekrar önemle ve kırmızı kalem ile altını tekrar  çizmek istiyorum…

 

Bir kıtada….

Bu bile başlı başına büyük bir başarı ve büyük bir öykü..

Ama kolay olmadı ! 

Derneğimizin kuruluşundan bugüne kadar; tüm yöneticilerimiz, delegelerimiz ve üyelerimiz Avrupa’da basmadık yer bırakmadılar. Hangi kentte, kasabada, köyde Sinoplu yaşıyorsa,  bizzat ayaklarına kadar gittiler.  

Hiç bir maddi ve manevi beklentileri olmadan bu insanlarımız, kendilerinden, ailelerinden ödünler vererek,  büyük özveri ile  Sinop’a, Sinoplulara hizmet etmek adeta yarış yaptılar.

 

Devamında da Türk eğitim tarihinde bir ilke imza atarak, Sinop’a  yaptırılan eğitim fakültesi binası ile  bir anlamda  bu özverili çalışmalarını taçlandırdılar.

Fakat şununda altını çizmek gerek, bu süreçte başkanlarımız, yöneticilerimiz, delegelerimiz, üyelerimiz çok yıprantılar.

Kolay işler değildi.

Avrupa’daki yöresel dernekler bulundukları kentlerde dayanışma geceleri düzenlerken, ASİDER olarak bizler Almanya’nın her köşesinde, Avusturya’da şölenler düzenledik. Toplantılar yaptık.

 Yumruk gibi birbirimize sarıldık ve Avrupa’daki  90 bin Sinoplunun neler yapabileceğini bu süreçte ispatladık.

 

Avrupa’da  en geç yöresel dernek çalışmalarına Sinoplular bizler başladık diyebiliriz. Ama bu süreçde Avrupa’nın en büyük yöresel derneği olduk.

Bine aşkın üyesi ile hala da öyleyiz

 Geçmişte Orduların, Trabzonluların, Balıkesirlilerin, Zonguldaklıların, Bartınlıların çalışmalarına gıptayla bakarken, şimdi bu derneklerimiz ASİDER’in, Sinopluların çalışmalarına gıptayla bakıyorlar.

 

Açıkcası, ASİDER hakkında bir şeyler yazmaya başlayınca,  kelimeler, cümleler, satırlar peşi peşine geliryor.  Bu sebebten kısa kesmek istiyorum.

Yukarıda da yazdığım gibi, umarım bir gün Sinop Üniversitesi’nde öğretim gören bir öğrencimiz ASİDER’i tez konusu yapar, bir sivil toplum örgütünün neler yapabileceğini akedemik olarak ortaya koyar.

Neyse...

Geçtiğimiz aylarda yaptığımız olağan genel kurul ile ASİDER’in  bayrağı bizler teslim aldık.

Hali hazırda Avrupa’nın en başarılı ve en büyük yöresel derneğinin bayrağını teslim almak kolay değil..

Sorunluluk ister, çalışma ister....

 
Niyahetinde ASİDER olarak bizler Avrupa’daki Sinopluların yükünü sırtımızda taşıyoruz ve Sinop’a, Sinoplulara  hizmet  için varız.

Bu bilinçle de yola çıktık.

Yönetim Kurulu başkanı olarak ben Ali Çalışkan, başkan vekilimiz Yüksel Arslan, başkan yardımcılarımız Erdal Altuntaş, Yüksel Erdem, genel sekreterimiz Birol Üstün, üyelerimiz Bahattin Erdem, Cihan İncedayı, delegelerimiz ve üylerimiz ile  ASİDER olarak bizler Sinop ve Sinoplulara hizmet etmeye devam edeceğiz.