Geçmişten günümüze uzanan yüzyıllar boyu bir süreçte lojistik her zaman var olmuştur. Bundan yüz yıllar önce motorlu araçların olmadığı dönemlerde bile yük hayvanları ile daima bir yerden bir yere taşıma işlemi yapılmıştır.
Kervanlar üreticiden aldığı malı farklı şehirlerde farklı tüketicilere satabilmek adına kilometrelerce yolu giderek günlerce aylarca yolda zaman geçiriyorlardı. Günümüze geldiğimizde ise bu süreç günlerle ve saatlerle telefuz edilmeye başlandı. İşte bu teknolojik gelişmedir ve gün geçtikçe daha da gelişmektedir. Peki lojistik nedir?

Lojistik Nedir?

Lojistik literatür tabiriyle “bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliyet, gümrükleme, depolama, ambalajlama, dağıtım gibi geçen tüm süreçleri ifade etmektedir.” Diğer taraftan da dünyanın en büyük lojistik organizasyonu olan Tedarik Zinciri Uzmanları Konseyi’nin (CSCMP) tanımıyla lojistij şu şekilde ifade edilmektedir; “Müşterilerin ihtiyaçları sonucunda hizmetler de dahil olmak üzere tüm ürünleri ve ilgili bilgilerin çıkış noktasından varış noktasına kadar doğru bir biçimde taşınması ve depolaması için geçen gerekli prosedürleri planlayıp, uygulayan ve denetleyen süreçtir” şeklinde tanımlıyor.
Yukarıda yaptığımız tanımlar ile etrafımızda gördüğümüz, evimizde bulunan tüm ürünler için bile lojistik süreci söz konusudur. Fırından aldığımız ekmek yapılana kadar kullanılan malzemeler ve yapıldıktan sonra satış noktalarına transfer edilmesi bir lojistik sürecidir. Veya bakkaldan, marketten aldığımız herhangi bir ürün o noktaya gelene kadar bir lojistik süreçten geçmektedir.

Lojistik Çeşitleri Nelerdir?

Lojistik kendi içerisinde farklı alanlara ayrılmaktadır. Bu alanlara bakacak olursak;

Tedarik Lojistiği

Herhangi bir işletmeye değer katan temel işlevleri içermektedir. Daha geniş bir tanımla materyallerin tedarikçiden üreticiye, depo ve perakende ambarlarına girişinin planlanması ve ürün akışı sağlanması ile tedarik zinciri çerçevesinde düzenlenen faaliyetlerin bütünü olarak tanımlanabilir.

Üretim Lojistiği

Üretim endüstrilerine yönelik kulllanılan, işletmelerinde içerisinde yer alan bütün mal akışlarının ve onlara ait bilgi akışlarının planlanması, kontrolü ve yönetimini kapsar. Üretim öncesi lojistik, üreticilerden ürünlerin toplanarak, stoklanması, müşterilere dağıtılmasını sağlayan sistemin işlemesine yönelik faaliyetler bütünü olarak nitelendirilebilir.

Dağıtım Lojistiği

Üretim aşamasının tamamlanarak ürünlere pazara ve müşterilere dağıtılması aşamasını ifade etmektedir. Bu süreçte üretilen ürünlere fiziki dağıtım kanalları ile ya pazara ya da direk müşteriye ulaştırılır.

Geri Dönüş Lojistiği ( Ters Lojistik )

Geri dönüş lojistiği, planlama, uygulama, kontrol, envarter süreçleri, nihai ürünler, hammaddenin maliyet etkisi ve ilgili bilgilerin tüketim noktasından başlangıç noktasına tekrar değer kazanma ve uygun bir şekilde elden çıkarma amacıyla işleyen süreç olarak nitelendirilebilir.
Sizde Türkiye’de lojistik hizmeti almak istiyorsanız Borusan Lojistik ziyaret edebilirsiniz.

Advertorial haber

 
Editör: Vitrin Haber