17 Ağustos depreminde toprak altından çıkarttığı eşinin cansız bedenini 15 yıl aradıktan sonra bulan ancak bürokratik engeller nedeniyle cenazesini Sinop’a defnettiremeyen Sinoplu depremzede Ahmet Özden sonunda dileğine kavuştu. Özden, eşinin cenazesini memleketi Sinop’a getirdi. 
17 Ağustos 1999 yılında İstanbul’da yaşanan büyük depremde göçük altında kalan eşini moloz yığınlarının altından kendi elleriyle çıkartan daha sonra eşinin bindirildiği ambulansı bulamadığı için 15 yıl boyunca arayan Sinoplu depremzede Ahmet Özden, hayat arkadaşının izine İstanbul Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’da rastlamıştı. Özden’in, can yoldaşının kimsesizler mezarlığında yatmasına gönlü razı olmadı ve mezarı memleketine naklettirebilmek için belediye ve mahkemelerde ömrünü harcadı. Gittiği her kurumdan biçare boynu bükük bir şekilde geri dönen Ahmet Özden’in durumunu öğrenen CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet hemen harekete geçti ve 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin yarattığı mağduriyeti ortadan kaldırdı.
 
TAKİP ETTİĞİ AMBULANSI KAYBETMİŞTİ
Depremden 10 sene önce ailesiyle beraber Kocaeli’ye gelerek Uzunçiftlik’te bulunan tuğla fabrikasında çalışan Ahmet Özden’in hayatı 17 Ağustos 1999 günü tamamen değişti. Eşi Fatma Özden ile beraber aynı tuğla fabrikasında çalışan 5 çocuk babası olan Ahmet Özden deprem anında ağlayan bebeğine bakmak için fabrikadan çıkmasıyla hayatı kurtuldu, ancak eşi Fatma Özden fabrikanın çöken tuğla fırının altında kaldı. Tırnaklarıyla kazıyarak ulaştığı eşini önce Kocaeli Devlet Hastanesi’ne götüren Özden’e buradaki doktorlar “Burada yaşamaz, İstanbul’a gitmesi gerek” dedi. Biçare eşini kimlikleriyle beraber ambulansa bindiren Özden, taksiyle ambulansı takip etmeye başladı, ancak Kartal ilçesine gelindiğinde ambulans gözden kayboldu.
 
EŞİNİ ARAMADIĞI YER KALMADI
Eşinin gitmiş olabileceği tüm hastaneleri araştıran depremzede Ahmet Özden’in tüm çabaları boşa çıktı. Bir türlü eşinin izine rastlayamayan Özden eşinin başka hastanelere nakledilmiş olabileceği düşüncesiyle İstanbul dahil olmak üzere Van, Ağrı, Konya, Erzincan, Muş, Antalya gibi illerde de aramalarına devam etti. Depremzede Ahmet Özden tam 15 yıl boyunca otogarlarda yata kalka ve hayırsever vatandaşların yardımlarıyla ayakta kalmayı başardı. Zaman içerisinde Ahmet Özden’in yerel ve ulusal gazetelere çıkması Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi morg görevlilerinin dikkatinden kaçmadı. Depremzedenin eşi Fatma Özden’in fotoğrafını gazetede gören morg görevlileri hemen Özden ile irtibata geçti ve eşinin Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’nda olduğu anlaşıldı.
 
HÜRRİYET YARDIMA KOŞTU
Depremde enkaz altından çıkarılan Fatma Özden’in ambulans ile Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildiği, kimliği kaybolduğu için kimsesiz olarak hastaneye alındığı ve vefat edince de kimsesizler mezarlığına gömüldüğü ortaya çıktı.  Çocuklarının, annelerinin mezarının başında dua etmesini isteyen Ahmet Özden mezarı Sinop’a naklettirmek istedi. Ancak yetkililer Özden’den önce DNA istedi ancak sonuçların 5 sene sonra anca belirleneceğini söyledi. Tek isteği eşinin mezarını Sinop’a aldırmak isteyen talihsiz depremzedenin Kocaeli’ye geldiğini duyan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet hemen Özden’in yardımına koştu. Gariban haliyle sürekli olarak bürokrasi ile uğraşmak zorunda kalan Özden’in durumunu iyice dinleyen Hürriyet harekete geçti ve gerekli makamlarla temas kurdu.
 
MEZARI BERABER AÇTILAR
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’in çabaları sonucu 17 Ağustos’ta eşini kaybeden Ahmet Özden’in eşinin mezardan çıkartılarak, memleketi Sinop’a nakledilmesini sağlandı. Milletvekili Hürriyet, bunun için sabah erken saatlerde Ahmet Özden ile beraber Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’na giderek mezar açma işlemlerini takip etti. Bir buçuk yıldır eşinin mezarını Sinop’a naklettirmek için uğraşan Ahmet Özden’in hayali gerçek olurken, “Eşim sürekli olarak benim ve çocuklarımın rüyasına giriyor ve kendisini kimsesizler mezarlığından almamızı istiyordu. Buna vesile olan Sayın Milletvekilimiz Fatma Hanım’a çok teşekkürlerimiz sunuyorum. Allah kendisinden razı olsun” dedi.
 
SİNOP’TA DA YARDIMCI OLACAKLAR
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ise, Ahmet Özden’in Gölcük depreminin yaralarının henüz sarılmadığının bir ispatı olduğunu ve insanların bürokrasiye kurban gitmemesi gerektiğini vurguladı. Hürriyet, “Konuyla ilgili olarak Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Boyabat Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ve Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı ile irtibata geçtik. Depremzede ağabeyimizle ilgili Sinop’ta da ne yapılması gerekiyorsa yapılacağının ve kendisine yardımcı olacaklarının sözünü aldık. Biz de bir senedir önüne çıkartılan bürokratik engeller nedeniyle eşinin mezarını alamayan Ahmet Özden’e yardımcı olabildiğimiz için çok memnunuz” açıklamasında bulundu.

 
Editör: Vitrin Haber